Kerstkoken

Mini-scones met vijgen-geitenkaas & gemarineerde vijgen

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Een ideaal gerechtje voor als er veel bezoek komt.

Studio Yvette van BovenEric van Lokven

Voor 18 scones:
• 450 g bloem
• ½ tl zeezout
• 1 zakje (16 g) bakpoeder
• 125 g koude boter, in blokjes
• 150 ml karnemelk, magere yoghurt of volle melk + extra.
Vijgen-geitenkaas:
• 200 g verse geitenkaas
• 6 gedroogde vijgen, hard topje verwijderd, in kleine stukjes
• 1-2 el honing
• versgemalen peper.
Ingemaakte vijgen:
• 125 ml appelazijn
• 75 g bruine basterdsuiker
• 1 el mosterdzaad
• 1 laurierblad
• 2 takjes verse tijm
• snuf zout
• 6 verse vijgen, in kwarten

Bereiden: 30 min. Bakken: 15 min. Marineren: 4 uur. Kcal.: 157 p.st.

Maak de ingemaakte vijgen liefst 1 dag van tevoren. Meng hiervoor azijn, suiker, mosterdzaad, laurier, tijm en zout met 250 ml water in een steelpan, breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Leg de vijgenpartjes in een wijde schaal, giet het hete azijnmengsel erop, dek af met een bord of deksel en laat helemaal afkoelen. Zet daarna minimaal 4 uur (maximaal 2 dagen) in de koelkast. Ook de vijgen-geitenkaas kan 1 dag van tevoren worden gemaakt. Draai hiervoor alle ingrediënten vlug glad in een keukenmachine. Prakken met een vork kan ook, hak de vijgen dan wel echt goed fijn. Bewaar de kaas tot gebruik in de koelkast in een luchtdicht afgesloten bakje. Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe alle ingrediënten voor de scones, behalve de karnemelk, in een grote kom. Kneed kort maar goed, tot het grove korrels zijn geworden. Voeg dan de karnemelk toe en kneed tot het deeg een samenhangende bal is. Misschien is er minder of meer vocht nodig, dat hangt af van de lucht-vochtigheid en bloemsoort. Het deeg kan ook de avond tevoren gemaakt worden. Bewaar het daarna in de koelkast, verpakt in huishoudfolie. Bestuif het aanrecht met bloem, druk de deegbal uit tot een plak van 2 cm dik en steek er 18 mini-scones uit met een vormpje van circa Ø 4 cm of een glas. Voeg de restjes deeg steeds weer samen en rol opnieuw uit tot een plak van 2 cm. Ga door tot al het deeg op is. Bestrijk de scones met karnemelk en leg ze op een ingevette bakplaat of op een vel bakpapier in de hete oven. Bak ze in 12-15 min. goudbruin en gaar. Laat ze dan iets afkoelen en halveer ze. Beleg de onderste helft met een lik vijgen-geitenkaas en een mooi partje ingemaakte vijg, leg de bovenste helft erop en zet eventueel vast met een prikker.

Styling: Marijn Visser. | Bereiding: Ingmar Niezen. | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Le Creuset via bol.com, Ikea

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden