null Beeld

Minister wil verbod op graatmagere modellen

Frankrijk zegt 'au revoir' tegen te dunne modellen. Als het aan de regering ligt, verschijnen er voortaan geen graatmagere mannequins meer op catwalks en in advertenties.

Susan Dalstra

Modellenbureaus moeten verplicht worden om van modellen een medische verklaring met vermelding van hun BMI (Body Mass Index) te krijgen. Als het bureau toch in zee gaat met een model met ondergewicht, kan het een boete van maximaal € 75.000,- krijgen. De minister van Volksgezondheid Marisol Touraine steunt het plan.

Pro-ana

Het voorstel komt van parlementslid Olivier Véran van de Socialistische Partij. Hij wil ook dat de ‘verheerlijking van excessieve dunheid’ strafbaar wordt. Daarmee doelt hij op de zogenaamde ‘pro-anawebsites’. Op die sites geven vrouwen elkaar tips om zo min mogelijk te eten.

Zelfbeeld

“Het is onacceptabel om ondervoeding te promoten en om mensen die hun gezondheid in gevaar brengen commercieel uit te buiten”, zegt het parlementslid. Frankrijk telt 40.000 anorexiapatiënten waarvan 90% tiener is. Dunne modellen zijn al jaren een gevoelig onderwerp in de modewereld. De Nederlandse onderzoeker Jolanda Veldhuis deed onderzoek naar het effect van ultradunne modellen op jonge meisjes. Ze ontdekte dat tienermeisjes zich vooral wat aantrekken van de reacties van leeftijdsgenoten. Als een leeftijdsgenoot bijvoorbeeld zegt dat ze een model helemaal niet zo dun vindt, heeft dat een negatief effect op het zelfbeeld. Als zij bevestigen dat een model inderdaad erg dun is, werkt dat juist relativerend.

BMI

Het weren van modellen met een te laag BMI lijkt misschien een nobel streven, maar kan in de praktijk nog knap lastig worden. Europese modellen moeten meestal minstens 1,74 meter lang zijn. Als ze bij die lengte minder dan 56 kilo wegen, is er al sprake van ondergewicht. Dat betekent dat een heleboel modellen niet meer aan de bak komen. Het Nederlandse modellenbureau Paparazzi Models wil er alles aan doen om gezonde modellen de catwalk op te sturen, maar staat zeker niet te juichen om het Franse voorstel.

Ongezonde manier

"Naar onze mening leg je het probleem daarmee bij de modellen en schroef je zo juist de druk voor het bereiken van bepaalde maten op. Daarnaast is het BMI van een model niet doorslaggevend voor haar gezondheid. Ook iemand met een gezond BMI kan op een ongezonde manier met eten en sporten bezig zijn, dus wij zijn ertegen om het BMI als enige graadmeter voor de gezondheid van een model te nemen", zegt woordvoerder Valentijn de Hingh.

Kleiner en kleiner

Bovendien ligt er volgens Valentijn ook een grote verantwoordelijkheid bij de ontwerpers. "Met de nieuwe wetgeving hebben zij nog steeds het recht om sample sizes in kleine maten te maken.De sample sizes zijn de afgelopen jaren steeds kleiner en kleiner geworden, waardoor alleen de allerdunste modellen de kleding passen. Wij vrezen daarom dat onder de nieuwe wetgeving modellen eerst aan moeten komen om hun certificaat te behalen, om daarna snel weer af te vallen om in de samples te passen. Zo'n situatie is natuurlijk niet gezond en daarom niet wenselijk." Modehuizen moeten dus stoppen met de miniscule monstermaatjes. "Alleen op deze manier kunnen we met elkaar werken aan een gezondere industrie."

Wetsvoorstel

Ondanks dit tegengeluid is de wet er in Israël, Spanje en Italië al doorheen. Daar komen modellen met een BMI dat onder de 18,5 ligt niet in advertenties. Ook moeten tijdschriften daar bij fotoshoots vermelden of de foto's bewerkt zijn. Of het in Frankrijk ook zo ver komt, blijkt op 31 maart. Dan wordt het wetsvoorstel voorgelegd aan het parlement.

Plussize modellen

De modewereld beseft steeds meer dat ongezond dun niet wordt geaccepteerd. Als tegengeluid worden de laatste tijd steeds meer plussize modellen ingehuurd door grote modemerken en toonaangevende magazines.

Gewoon gezond

Het ideale lichaamstype is altijd al aan verandering onderhevig geweest. In de fifties was een zandloperfiguur als dat van Marilyn Monroe het ideaalbeeld, terwijl in de jaren zestig de ultradunne Twiggy heel erg populair was. In de jaren negentig voerde topmodel Kate Moss de boventoon met haar 'heroin chic' (lees: graatmager) uitstraling. Tegenwoordig mogen borsten en billen juist weer volop gezien worden. Gelukkig gaat gewoon gezond zijn nooit uit de mode.

Bekijk hier de populairst plussize modellen van het moment.

Bron: Volkskrant, De Standaard. Beeld: Sanne Tulp

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden