null Beeld

Mis jij je collega’s ook zo door het thuiswerken? Dít kun je doen

Door vanuit huis te werken, ben je een stuk flexibeler en vaak ook productiever. Maar dit gaat wel ten koste van persoonlijke interacties met je collega's. Hoe ga je hier het beste mee om?

Online redactie Libelle

Normaal gesproken ben je iedere dag op je werk te vinden en bouw je een band op met je collega's. Door het coronavirus werken steeds meer mensen vanuit huis en dan is het heel begrijpelijk dat je je collega's mist. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 44% van de respondenten zich meer geïsoleerd en eenzaam voelt door het thuiswerken.

Maar hoe hou je die werkvriendschappen in stand? Kun je deze collega's zomaar appen, ook als het niet over werk gaat? En zitten zij hier wel op te wachten?

Vriendschap

Maar die onzekerheid en twijfels zijn een natuurlijke reactie op het feit dat we momenteel niet verbonden zijn met de werkplek. "Het makkelijke deel van werkvriendschappen is dat dit vriendschappen zijn die je niet vaak hoeft in te plannen", legt vriendschapsexpert Shasta Nelson uit aan de NY Times.

Het is dan ook belangrijk dat we proactiever worden in het onderhouden van contact met je collega's. Met deze tips kom je een heel eind.

Wees eerlijk

Ga voor jezelf eens na wat je precies mist aan het kantoorleven en schrijf het desnoods op. Wie mis je? Welke gesprekken of momenten? Als je eenmaal vast kunt stellen naar welke elementen je verlangt, dan kun je het daar met je collega's over hebben om zo weer wat dichter naar elkaar toe te groeien. Mis je de gezellige gesprekken tijdens de lunch, omdat het dan even níet over werk gaat? Bel of FaceTime tijdens de lunch met elkaar.

Grote kans dat je collega's ook vaker met jou willen praten, maar als je dit niet duidelijk aangeeft, dan kunnen zij dit uiteindelijk wegwuiven omdat ze denken dat jij dit niet belangrijk vindt. Wees open en eerlijk.

Durf de stap te zetten

Het is begrijpelijk dat je het lastig vindt om aan te geven dat je de vriendschap en het sociale contact met je collega's mist. Maar zij zullen dit als compliment zien, dus wees niet bang voor gekke reacties.

Je hoeft niet gelijk je hart te luchten of de ander te overweldigen met een ellenlange mail, maar stuur de ander gewoon een kort berichtje met daarin: "Hé, lang niet gesproken. Hoe gaat het met je? Ik mis onze fijne gesprekken op het werk." Het doel is om weer aan de praat te raken met elkaar en de vriendschapsband opnieuw op te bouwen.

Kom met leuke ideeën

Breng wat leven in de brouwerij en verzin (eventueel samen met wat collega's) leuke dingen om de werkdag wat gezelliger te maken. Maak bijvoorbeeld een speciaal chat-kanaal aan om in te kletsen, zodat het niet alleen maar over werk hoeft te gaan. Deel hierin foto's en updates over jullie privéleven of interessante of relevante artikelen die je hebt gelezen. En als kers op de taart is het natuurlijk hartstikke leuk om een keer een virtueel happy hour op vrijdagmiddag te organiseren.

Bied hulp aan collega's

Als je aarzelt om contact op te nemen met je drukke collega's uit angst om ze te storen, kijk dan of je iets kunt doen om hun dag wat makkelijker te maken. Misschien kun je samen met hen brainstormen of hen helpen bij het oplossen van een probleem. Grote kans dat ze je weer bellen als ze opnieuw met hun handen in het haar zitten.

Het belangrijkste is in ieder geval dat je de moeite neemt. Als je je collega het gevoel kan geven dat ze gezien en gesteund wordt, dan zal ze je daar dankbaar voor zijn. Zo wordt jullie band vanzelf sterker.

Hoe onderhoud je een vriendschap? Irma Knol geeft 5 tips

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: NY Times. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden