null Beeld

Mmm: Buckingham Palace-chefs delen ‘geheim’ recept van kerstpudding

Fans van het Britse koningshuis volgen het wel en wee van koningin Elizabeth en haar familie maar wat graag op social media. Met een dikke 8 miljoen volgers is de royal family dan ook behoorlijk populair op Instagram. Op het account verschijnen vooral foto's en video's van de activiteiten die de royals ondernemen, maar af en toe ook een koninklijk lekker recept.

Zo ook deze zondag. Op het menu: een heerlijke kerstpudding.

Is het al Kerstmis?

Hoewel het nog even duurt tot het Kerstmis is, kun je natuurlijk nooit te vroeg beginnen met de voorbereidingen. En in Engeland is het zondag Stir-up Sunday. Deze dag (de laatste zondag voor de adventtijd begint) staat altijd helemaal in het teken van voorbereidingen treffen voor de kerstlekkernijen. Het is dan traditie om een Christmas pudding te bakken.

Zo'n pudding is niet het type dat wij als toetje kennen. In Engeland bestaat zo'n pudding uit talloze gedroogde vruchten die gestoomd worden (en dus niet gebakken). Zo'n kerstpudding smaakt het allerlekkerst als-ie een paar weken oud is. En dus duiken veel Engelsen vijf weken voor Kerstmis de keuken in om vast aan de slag te gaan. Om te voorkomen dat het meesterbakwerk bederft, bestaat de pudding ook voor een deel uit alcohol.

Het recept

Als cadeautje delen de chefs van Buckingham Palace nu het recept van de kerstpudding die ze jaarlijks bakken. Plus een video waarin ze laten zien hoe het bakken in z'n werk gaat en het uiteindelijke resultaat.

Voor twee puddingen van een kilo heb je nodig:

- 250 g rozijnen

- 250 g krenten

- 185 g rozijnen van gedroogde groene druiven

- 150 g sinaasappelschil

- 250 g niervet of vegetarisch niervet

- 250 g broodkruimels

- 90 g bloem

- 12 g gemengde kruiden (ook wel puddingkruiden genoemd)

- 2 hele eieren

- 180 g rietsuiker

- 275 ml bier

- 40 ml donkere rum

- 40 ml cognac

Wil je er ook met minderjarigen van smullen? Dan kun je de alcohol vervangen door koude thee of sinaasappelsap.

Uiteindelijk is het de bedoeling om de pudding op Eerste Kerstdag drie à vier uur au bain-marie te verwarmen voordat je iedereen een stukje kunt serveren. Serveertip: met cognacsaus en room.

Tover jij graag de lekkerste gerechten op tafel? Libelle Lekker staat bomvol inspiratie!

Nog meer lekkers: dit heerlijke frambozentoetje flans je zó in elkaar

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram The royal family. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden