Shortbread cookies Beeld Eric van Lokven
Shortbread cookiesBeeld Eric van Lokven

Mmm: dubbele shortbread cookies met witte chocolade & een lepeltje jam

Wat is er lekkerder dan één koekje? Twéé koekjes, natuurlijk. En dan ook nog eens met een zalig friszoete vulling ertussen... wij gaan vast thee zetten!

Voor 12 à 15 stuks

Bereidingstijd 25 minuten | Oventijd 20 minuten | Wachttijd 2 uur

Dit heb je nodig

Voor de shortbread cookies

  • 110 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • Snuf zout
  • 270 g bloem
  • 95 g poedersuiker
  • 30 g maïzena

Voor de vulling

  • 125 ml slagroom
  • 15 g munt, blaadjes geplukt (optioneel)
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 g witte chocolade, gehakt
  • Frambozenjam

Extra

  • Plasticfolie
  • Bakpapier
  • Spuitzak

Zo maak je het

  1. Begin met de shortbread cookies: klop met een mixer de roomboter, olijfolie, suiker, vanille en een snuf zout tot een glad mengsel.
  2. Meng bloem, poeder­suiker en maïzena. Voeg dit toe aan het botermengsel en meng kort tot een samenhangend deeg.
  3. Leg een dubbele strook plasticfolie op het aanrecht, ­verdeel het deeg in het midden in een lange worst en rol met het plasticfolie tot een lange rol. Laat het minstens 2 uur opstijven in de koeling.
  4. Maak ondertussen de vulling: breng de slagroom met de muntblaadjes, vanille en een snuf zout aan de kook.
  5. Doe de chocolade in een kom en zeef het hete roommengsel boven deze kom. Roer tot de chocolade is gesmolten en doe het mengsel in een spuitzak. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koeling.
  6. Verwarm de oven voor op 165 °C.
  7. Snijd het deeg in plakken van een halve centimeter, verwijder het plastic en leg de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de cookies in 15-20 minuten lichtbruin en krokant. Laat volledig afkoelen tot gebruik.
  8. Spuit tot slot een ring van wittechocolade­crème op de helft van de cookies – laat het midden vrij. Schep een theelepeltje ­frambozenjam in het midden van de ­crème en dek af met de overige cookies.

Styling Cyn Ferdinandus | Fotografie Eric van Lokven | Receptuur Victor de Launay

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden