null Beeld

Moeder heeft er genoeg van: “Dit is wat ik deze Kerst níet meer doe”

Kerst ziet er op tv en in tijdschriften altijd romantisch en knus uit. De hele familie stralend om een tafel vol culinaire hoogstandjes in een tot in detail versierd huis: zou het er ergens op de wereld precíes zo aan toe gaan?

Susan Dalstra

Wij vermoeden van niet.

Vrouwengevangenis

Holly Wainwright, een Australische moeder van twee jongens, heeft er in ieder geval genoeg van te doen alsof. Ze vergelijkt kerst met een 'gevangenis voor vrouwen'. "Het is geen nieuws dat het grootste deel van de organisatie op onze schouders rust. De lijstjes maken, de cadeaus kopen, het onderhandelen met familie wiens huis dit jaar aan de beurt is, wie er dit jaar uren in de zit en wie uitgenodigd wordt", schrijft de journalist.

Zwarte aardappelkroketjes

Een nichtje dat opeens veganistisch eet, de immer pessimistische oudtante die er ieder jaar bij is omdat ze anders alleen zit, je zus die al een fles wijn op heeft voor ze goed en wel binnen is, honden die de kerstboom omver lopen en de aardappelkroketjes die wel héél goudbruin (lees: zwart) geworden zijn omdat je dacht dat je het allemaal wel tegelijk kon: word je al moe van de gedachte?

Holly ook. Daarom heeft ze besloten het dit jaar allemaal niet meer te doen. Ze maakte een 'I don't'-lijst die je 1 op 1 kunt overnemen. Een greep:

  • Ik koop geen verschillende soorten inpakpapier voor de cadeaus;
  • Ik bereid geen ingewikkeld(e) kerstlunch/diner;
  • Ik doe niet tegelijkertijd alle was;
  • Ik nodig niet iedereen op Kerstavond uit voor een borrel;
  • Ik ga niet meer rondrijden door de buurt om de kerstverlichting te bewonderen;
  • Ik koop geen cadeaus meer voor alle meesters en juffen;
  • Ik koop geen speciale outfit voor kerstdag;

En al de klap op de vuurpijl:

  • Ik koop niet meer alle cadeaus voor de familie van mijn partner omdat hij/zij te lui is om het zelf te doen.

De truc? Dit dan ook daadwerkelijk niet meer doen. En je daar vooral niet schuldig over voelen. Je zult zien dat niemand er echt wat van merkt. Behalve jij. Dan ga je de fijnste kerst sinds jaren tegemoet.

Je kunt natuurlijk ook gewoon naar een musical gaan met kerst... ben je meteen van al het gedoe af.

Bron: Mama Mia. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden