null Beeld

Moeite met afstand houden? Déze dingen zijn allemaal 1,5 meter

De coronamaatregelen worden langzamerhand versoepeld. Maar in de zogenoemde 1,5-metersamenleving zal de 1,5 meter afstand die we moeten houden nog wel even blijven. En daar hebben veel mensen moeite mee. Daarom een lijstje met dingen die 1,5 meter zijn, zodat je het makkelijker onthoudt!

Eva Breda

Het RIVM en de GGD onderzochten of mensen zich aan de maatregelen kunnen houden. Uit hun onderzoek bleek dat het stoppen met handen schudden het makkelijkst was voor veel mensen. Maar liefst 99,5% gaf aan dat niet meer te doen en daar geen moeite mee te hebben. Ook het niet bezoeken van kwetsbare mensen (85%), het niezen in de elleboog (75%) en het gebruiken van papieren zakdoekjes (73%) ging de ondervraagden prima af.

Moeite

Waar meer moeite mee lijkt te zijn, is het houden van 1,5 meter afstand. 2/3 van de ondervraagden geeft aan dat het bij bezoek of een buitenwandeling prima lukt om afstand te houden. Maar slecht 1 op de 3 mensen lukt het om de juiste afstand te bewaren in de supermarkt of op de werkvloer.

1,5 meter

Voor veel mensen is het ingewikkeld om precies in te schatten wat die afstand is en om dat op ieder moment te onthouden. Sta ik nu te dichtbij? Is dit 1,5 meter? Kan ik tóch nog even langs die persoon lopen, of wordt dat te krap? Het blijft moeilijk inschatten. Maar er zijn voldoende dingen waarmee je de afstand kunt vergelijken. Hier daarom een lijstje met dingen die (ongeveer) 1,5 meter zijn.

  • 5 stoeptegels
  • 1 auto in de breedte
  • Roel van Velzen
  • 6 voeten met maat 39
  • 5 liggende flessen wijn
  • Een fiets in de lengte

5 stoeptegels

Als je dus afstand moet houden van mensen, is het nuttig om 1 van de bovenstaande dingen voor je te zien. Past er nog een fiets tussen als ik langs die mevrouw loop? Sta ik op 5 stoeptegels afstand met mijn gesprekspartner? Kan er een auto parkeren tussen mij en de persoon die voor me staat in de rij? Dat maakt het afstand houden al een stukje makkelijker. En als je twijfelt over het antwoord, doe dan nog maar even een stapje naar achter. Better safe than sorry, toch?

Mondkapje

Op plekken waar geen afstand te bewaren is, zoals het openbaar vervoer, moet per 1 juni door iedereen een mondkapje gedragen worden. Heb jij er al 1? In deze video laten we zien hoe je er in een handomdraai eentje voor jezelf maakt.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: RIVM. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden