null Beeld

Moet je extra oppassen voor besmetting als je langs iemand loopt die rookt?

Als je zelf niet rookt, is het al best vervelend om door een sigarettenwalm te moeten lopen, maar in tijden van corona voelt het voor veel mensen nog eens éxtra vervelend. Uitgeblazen sigarettenrook kan best ver reiken, dus zou dit ook nog eens extra gevaarlijk zijn voor besmetting?

Wij leggen het je hier uit.

Coronavirus gevaarlijker voor rokers

Eén ding is in ieder geval zeker en dat is dat mensen die zelf roken meer kans hebben op ernstige complicaties en overlijden als ze besmet raken met het coronavirus. Een besmetting met het coronavirus kan natuurlijk voor iedereen gevaarlijk zijn, maar de afweer in de longen van mensen die roken werkt minder goed. Om deze reden hebben mensen die roken meer kans op virusinfecties. Daarnaast kunnen mensen die roken ergere klachten krijgen als ze ziek worden van het virus. Deze ernstige klachten kunnen gevaarlijk zijn. Rokers hebben ook meer kans om beademing nodig te hebben als zij behandeld worden in het ziekenhuis.

Ook gevaarlijk voor niet-rokers die langs lopen?

Volgens het RIVM zitten er evenveel virusdeeltjes in uitgeblazen sigarettenrook als in een gewone uitgeblazen adem. De kans op besmetting is hierdoor dan ook hetzelfde als bij een niet-roker. Je hoeft dus niet extra bang te zijn als je langs iemand loopt die rookt, al is het natuurlijk wel belangrijk dat je ook bij rokers de 1,5 meter afstand houdt. Daarnaast is het wel zo dat rokers vaak meer hoesten, waardoor het virus via een kuchje makkelijk kan worden overgebracht. Zodra een roker aan het hoesten is, kun je dan ook maar beter extra veel afstand houden, maar dit geldt natuurlijk voor iedereen die in je buurt hoest.

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen tegen het coronavirus:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, Ikstopnu.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden