null Beeld

Na België zet ook Duitsland deze Nederlandse provincies op code rood

Voorlopig zullen we geen Duitse en Belgische toeristen in Noord- en Zuid-Holland zien. Die provincies worden door België en Duitsland allebei op code rood gezet. In Duitsland gaat de maatregel per direct en met terugwerkende kracht in, in België vanaf vrijdagmiddag om 16.00 uur.

Daphne Dorgelo

Code rood betekent in dit geval dat niet-essentiële reizen naar de twee provincies verboden zijn en dat iedereen die de afgelopen twee weken in Noord- of Zuid-Holland is geweest bij terugkomst verplicht een coronatest moet doen. Het verschilt per deelstaat of mensen daarna ook in quarantaine moeten.

De aanleiding is de sterk oplopende besmettingen in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland, met name in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

België

Voor de provincies Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen geldt in België code oranje. Terugkerende Belgen uit die provincies krijgen van de Belgische overheid het advies zich te laten testen en in quarantaine te gaan, maar dit is niet verplicht. Voor de provincies Noord- en Zuid-Holland moeten Belgen na een bezoekje van meer dan 48 uur zich verplicht laten testen en twee weken in quarantaine.

Duitsland

Wie uit Noord- en/of Zuid-Holland komt en naar Duitsland wil, moet eerst 14 dagen in thuisquarantaine. Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor Duitsland aan omdat dit ook gevolgen heeft voor Nederlandse reizigers.

Heidi is deskundige infectiepreventie in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Nog voor de intelligente lockdown werd ingevoerd, kreeg ze corona en moest ze met het hele gezin in quarantaine. Hoe kijkt ze hierop terug?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Rijksoverheid. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden