null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Naar je gevoel luisteren? Zó doe je dat

Het kan soms best lastig zijn om de vraag ‘‘wat zegt je gevoel?'' te beantwoorden, want hoe weet je precies wat je gevoel zegt? Psycholoog Greetje Stomp geeft advies.

Kirsten BloemenGetty Images

Je intuïtie is maar een bijzonder iets. Ook wetenschappers vinden het moeilijk om dit gevoel te verklaren. Tijdens een studie van Leeds University Business School hebben verschillende wetenschappers geprobeerd om intuïtie te meten. Ze concludeerden hieruit dat intuïtie volledig losstaat van rationele gedachten. Ook konden deze wetenschappers aantonen dat je intuïtie vaak sneller een antwoord klaar heeft dan het feitelijke, analytische deel van ons. Een reden hiervoor zou zijn dat ons onderbuikgevoel ons al sinds de prehistorie moet behoeden voor gevaar en dus is dit deel van de hersenen al eerder ontwikkeld dan het analytische deel.

Gevoel of verstand?

Wat kun je nou het beste doen, naar je gevoel of naar je verstand luisteren? Psycholoog Greetje Stomp van Healthy Minds in Utrecht geeft advies. Als je met deze vraagt kampt, helpt het volgens haar om in gedachten terug te gaan naar momenten in het verleden. ‘‘Hoe heb je gekozen voor een bepaalde studie? Wat deed je beslissen een relatie te beëindigen of van baan te switchen?'' zegt Greetje tegen Women's Health. ‘‘Ga na of het vooral je gevoel of je verstand was wat de doorslag gaf en hoe tevreden je achteraf was over je besluit. Waarschijnlijk zul je in de meeste gevallen wel hebben ervaren dat je onderbuikgevoel het bij het juiste eind had.'' Toch blijkt naar je onderbuikgevoel luisteren soms best lastig. Dit komt omdat we vaak niet beter weten dan dat we beslissingen rationeel moeten nemen. Volgens Greetje hechten we in de Westerse wereld veel waarde aan het weloverwogen en rationeel bekijken van dingen. ‘‘We zijn het een beetje verleerd om in contact te staan met onze gevoelens'', zegt Greetje.

Trainen

Voor sommigen is het misschien lastig om naar hun onderbuikgevoel te luisteren, maar gelukkig is dit te trainen. Wat je hiervoor moet doen? Vertrouwen dat alles goedkomt en het gevoel vooral niet te fanatiek proberen op te roepen. ‘‘Juist op het moment dat je er niet actief mee bezig bent en erop vertrouwt dat het allemaal goed komt, zal het antwoord naar boven komen'', vertelt Greetje. ‘‘Probeer ook het gevoel van angst voor een verkeerde beslissing zoveel mogelijk los te laten. Je kunt hierdoor niet meer goed naar je intuïtie luisteren, want de angst stuurt je richting argumenten van buitenaf, die niets met je gevoel te maken hebben. En zelfs al neem je een verkeerde beslissing, is dat zo erg?''

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden