null Beeld

Neem een kijkje in het verre verleden bij de Bronzezeithof

Terug naar de bronstijd Op nog geen vijf kilometer vanaf de Nederlandse grens ligt in een prachtige omgeving het plaatsje Uelsen. Een bezoekje is de moeite waard vooral wanneer u op de eerste zondag van de maand komt!

Online redactie Libelle

De bronstijd hier, was de periode van ongeveer 1800 tot 800 jaar voor Christus. Lang geleden dus, maar in Uelsen net over de grens bij Mander in Twente, kunt u deze bronstijd beleven. Wanneer u onder het toegangsbord Bronzezeithof doorkomt, waant u zich direct in het verre verleden. Een niet te vermijden serene rust maakt zich van u meester alhoewel er buiten de bezoekerstijden ook hard gewerkt kan worden. Op het terrein zijn wekelijks zo’n tien vrijwilligers actief waarvan de helft Duitstalig is en de andere helft Nederlands spreekt.

Grensgebied

In dit grensgebied wonen veel Nederlanders die de ruimte, de natuur en de rust van deze streek weten te waarderen. Het is dan ook niet zo vreemd dat Wijnand Agterberg zich ook in Uelsen vestigde en de Bronzezeithof ontdekte. Hij is inmiddels een van de actieve mensen die zich wekelijks bezighoudt met het reilen en zeilen op dit indrukwekkende terrein. Gekleed in geweven kleding van linnen en schoeisel gemaakt van leren huiden werken de vrijwilligers met elkaar aan het in stand houden van dit authentieke beeld van het verleden.

null Beeld

Hoeve de Bronzezeithof

Op het terrein van de “Bronzezeithof” staat een boerderij met leemovens en bijgebouwen. Zij zijn gebouwd naar aanleiding van een archeologische ontdekking. Met professionele hulp en enkele amateur archeologen is lang gewerkt om deze nederzetting te bouwen. In het woongedeelte brandt een open haardvuur, er staan enige bedden, een weefgetouw en een kleine bakoven. Je kunt hier zelfs overnachten. Het initiatief tot het oprichten van deze Bronzezeithof is het gevolg van opgravingen in 2003/2004 en 2005 van een grafveld "Am Riedberg" in het zuidelijke deel van Uelsen. Daar werden ruim 160 urnen gevonden, deze zijn onderzocht en er is vastgesteld dat deze uit de bronstijd komen.

Vrijwilligers

Iedere vrijwilliger heeft een specifieke taak, Wijnand is broodbakker. Hij kan alles vertellen over het bakken van brood in de bronstijd. Iedere eerste zondag van de maand bakt hij speltbrood volgens het oude recept uit die tijd. Het spelt gaat bij de hoeve geteeld worden. Vlakbij de boerderij staan de leembakovens. De ovens hebben geen schoorsteen pas als na twee uur de oven de juiste hitte heeft bereikt, wordt het vuur naar buiten gewerkt en het ovaal gevormde brooddeeg naar binnen geschoven. Het deurtje van de oven wordt vervolgens dichtgeplakt met leem. De opgeslagen warmte zorgt ervoor dat het brood na ruim een half uur gaar is en iedereen kan dat komen proeven. Door het speltmeel krijgen de broden een lichte nootsmaak en door de leemoven een licht gerookte smaak. Je kunt dan kiezen of je het brood belegd wilt hebben met kruidenboter of gerookte vis.

Gereedschappen maken

Eerst werden de botten van dieren en daarna stenen voor gereedschappen en werktuigen gebruikt. Hoe werd een bijl toen gemaakt en hoe werd de bijl later van brons gegoten? Al deze vragen zijn door archeologen bestudeerd. Men kwam erachter dat ook vuursteen in de bronstijd een belangrijk materiaal was. Er worden hiervan gebruiksvoorwerpen zoals een boor, een mes, speerpunten, krabmesjes en sikkels gemaakt op de wijze zoals het toen werd gedaan. Er wordt vuur gemaakt zoals toen. Er is een bronsgieter aan het werk. Er kan met pijl en boog geschoten of met een speer geworpen worden. Er zijn zelfs instructeurs aanwezig die u kunnen helpen.

null Beeld

Kom naar Uelsen!

Jaarlijks komen er vele toeristen en scholen voor een rondleiding naar Uelsen om de Bronzezeithof te bezoeken om lang vervlogen tijden tot leven te zien komen. De Bronzezeithof werkt samen met de VVV van Uelsen en u kunt alvast op de website een kijkje nemen of natuurlijk nog beter, ga er naar toe!

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Dit bericht is geschreven door onze regioreporter Gina van Elburg

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden