Irish coffee-ijstaart met kruidnoten Beeld Alan Jensen
Irish coffee-ijstaart met kruidnotenBeeld Alan Jensen

Net zo lekker als het eruit ziet: Irish coffee-ijstaart met kruidnoten

Alle smaken van een Irish coffee, gegoten in een dessert waar je niet anders dan gelukkig van kunt worden.

Voor 10 stukjes

Dit heb je nodig

  • 6 eidooiers
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 500 ml melk
  • 175 ml sterke koffie
  • 50 ml Ierse whisky
  • 150 g kruidnoten
  • 100 g pure chocolade, in stukjes
  • 200 g chocoladekruidnoten in 3 kleuren
  • 50 g kruidnoten
  • 1 el cacao
  • Springvorm ø 20 cm

Zo maak je het

  1. Klop met een handmixer de dooiers met de bruine suiker tot een dikke, schuimige massa.
  2. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm, doe de koffie erbij en voeg alles al kloppend bij de schuimige dooiers. Giet dit mengsel weer terug in de pan en blijf roeren tot er een dikke saus ontstaat. Zo dik als vla. Haal van het vuur en laat deze custardvla afkoelen tot lauw.
  3. Roer dan de whisky erdoor en laat helemaal koud worden. Vel voorkomen? Leg een velletje plasticfolie of op maat geknipt bakpapier op de custard.
  4. Bekleed de springvorm strak met plasticfolie. Giet de afgekoelde custard erin, roer 100 g van de kruidnoten erdoor en laat 4 uur opstijven in de vriezer.
  5. Verwarm de chocolade in een kom boven een pannetje zacht kokend water dat de kom niet raakt (au bain-marie) tot de chocolade voor de helft is gesmolten. Draai dan het vuur uit en blijf af en toe roeren tot de chocola vloeibaar is. Haal de kom uit de pan en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Haal de springvorm uit de vriezer, verwijder vorm en folie en zet de ijstaart op een bord.
  7. Schep een deel van de afgekoelde chocolade over de taart en laat het er een beetje afdruipen in dunne straaltjes.
  8. Bestrooi met de chocoladekruidnoten en de resterende kruidnoten.
  9. Druppel er nog wat chocola op zodat alles een beetje vastplakt.
  10. Zet terug in de vriezer om de chocola nog wat te laten opstijven of bestrooi met cacao en serveer direct.

Bereidingstijd: 30 minuten | Opstijven: 4 uur | Kcal.: 346 per stuk

Fotografie: Alan Jensen | Styling: Marijn Visser | Bereiding: Noni Kooiman | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Corrine van Baast Keramiek, Sissy-Boy Homeland

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden