null Beeld

Nieuw onderzoek naar PCOS maakt diagnose en behandeling makkelijker

Zo'n 1 op de 6 vrouwen heeft PCOS, maar het grootste deel heeft hier geen idee van. Dankzij nieuw onderzoek wordt het diagnosticeren en het behandelen makkelijker.

Demi Schoenmakers

Bij vrouwen die het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) hebben groeien er cysten op de eierstokken. Dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid, maar daarnaast kan het zorgen voor onregelmatige menstruatie, hevige bloedingen, acné en donkere haargroei op vervelende plekken.

Verschillende symptomen

Omdat er geen enkele test voor is, is het moeilijk om PCOS te diagnosticeren. Er zijn wel mogelijkheden om een diagnose te krijgen, maar hiervoor moet je bloedonderzoeken, lichamelijke onderzoeken en soms een bekkenecho laten maken om te zien of je voldoet aan de criteria van PCOS. Bovendien kunnen mensen met dit syndroom verschillende symptomen hebben en die kunnen erg overlappen met andere soorten aandoeningen.

Baanbrekend onderzoek

PCOS komt voor bij 5 tot 15% van de vrouwen, maar toch heeft het grootste gedeelte geen idee dat ze het hebben. Het kan voor hen dan ook verontrustend zijn als een diagnose ontbreekt. Er is dan ook goed nieuws, want nieuw baanbrekend onderzoek kan de diagnose van PCOS makkelijker maken. Voor het eerst hebben medische onderzoekers genetische subtypes van het syndroom geïdentificeerd, wat ons een stap dichterbij brengt om het syndroom goed te begrijpen, te kunnen identificeren en zelfs te voorspellen.

2 subtypes

Voor het onderzoek hebben ze de klinische, metabole en hormonale gegevens van honderden vrouwen geanalyseerd. Met behulp van deze gegevens konden ze 2 specifieke subtypes van PCOS identificeren. Ten eerste blijkt dat deze vrouwen vaak een hoog gehalte hebben aan zowel luteïniserend hormoon (LH), dat de ovulatie veroorzaakt, als geslachtshormoonbindend globuline (SHBG), dat testosteron reguleert. Degenen die dit hadden, hebben doorgaans een lagere BMI-score en een lagere insulinespiegel. Bij subtype 2 hebben mensen juist omgekeerde statistieken: hogere BMI's en insulinespiegels en lagere hoeveelheden LH en SHBG.

Betere diagnose PCOS

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden, maar in theorie zouden artsen dus naar iemands genen kunnen kijken om PCOS te diagnosticeren. "In tegenstelling tot het classificeren van stoornissen op basis van deskundig advies, is dit een zeer krachtige objectieve benadering om syndromen zoals PCOS te categoriseren in verschillende subtypes met verschillende oorzaken, behandeling en klinische resultaten", zegt hoofdauteur en arts Andrea Dunaif.

Behandeling

De 2 subtypes verklaren waarom PCOS zo verschillend is bij vrouwen. De een worstelt met insulineresistentie, terwijl de ander andere symptomen ervaart en juist een prima insulinespiegel heeft. Bovendien kan dit onderzoek leiden tot een effectievere behandeling, omdat het beter zou kunnen zijn afgestemd op de behoefte van een specifieke PCOS-subgroep.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden