null Beeld

Nieuw onderzoek: ‘Te hard je best doen op je werk is ongezond’

Veel mensen leven in de veronderstelling dat beter werken gelijk staat aan harder werken. Hard werken leidt tot promotie, wat weer leidt tot meer inkomen en een gelukkiger leven. Het tegenovergestelde komt echter dichter in de buurt.

Susan Dalstra

Consistent (te) hard werken is niet alleen slecht voor je welzijn, maar ook voor je carrière.

Overwerken vs. erkenning

De onderzoekers verzamelden data van meer dan 50.000 mensen uit 36 verschillende Europese landen. Ze analyseerden het effect van overwerken, de werkdruk en de relatieve hoeveelheid moeite die iemand in z'n taken steekt en legden dat naast hoe gestrest, moe en tevreden mensen waren, maar ook naar het effect van al dat harde werken op iemands carrière. Kregen de harde werkers meer erkenning, zekerheid en kansen? Daarnaast keken de onderzoekers ook naar hoeveel vrijheid een werknemer krijgt om zijn eigen dag in te vullen.

Verwaarloosbaar

Zo ontdekten ze dat een verhoogde werkdruk leidde tot een verslechterd welzijn en een verwaarloosbaar werkresultaat. Je werkgever is dus amper onder de indruk van al die extra tijd en moeite. De stress, vermoeidheid en het risico op een burn-out weegt niet op tegen de mogelijke positieve resultaten op je carrière.

Een goede werkgever weet dat wat goed is voor jou, goed is voor hen. Gebruik dit onderzoek dan ook als een reminder dat hard werken niet per se beter of efficiënter werken is.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje.

Bron: Science of us. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden