Bloemkool, maar dan anders!

Bloemkool ouderwets? Heerlijke groenten van eigen bodem zijn juist helemaal hip! Bloemkool is super gezond, zit bomvol vitamine C en je kunt er eindeloos mee variëren. Paars, groen of wit… voor welke variant ga jij?
Heb jij wel eens gesmuld van paarse of groene bloemkool? Erg lekker en ook nog eens vrolijk op je bord! Paarse bloemkool verliest zijn kleur tijdens het koken, daarom is het leuk om deze variant te roerbakken. Zorg voor een gloeiend hete pan, waar je de paarse pracht kort in omschept. Zo behoud je de paarse kleur en natuurlijk ook een lekkere crunch. Probeer ook eens de groene variant (Romanesco). Lekker knapperig en erg mooi van vorm door de feestelijke puntjes.
Wokschotel met paarse en groene bloemkool (4 personen)
Ingrediënten
1 eetlepel wokolie
1 gesneden ui
1 teen geperste knoflook
1 fijngesneden rode peper
een paarse of groene bloemkool (of een mix van beiden)
400 gram gepelde garnalen
250 gram taugé
4 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
snufje peper en zout
1 bakje verse koriander
250 gram noedels
Zo maak je het!
Fruit de ui, knoflook en rode peper aan in een hete wok met de wokolie. Voeg hier de garnalen en de paarse bloemkool aan toe en schep het geheel om. kook ondertussen de noedels volgens de instructie op de verpakking. Zien de garnalen er mooi roze uit? Voeg dan de taugé, de sojasaus en de sesamolie toe en schep het mengsel een paar keer om. Breng op smaak met zout en peper. Doe wat noedels op de borden en schep het bloemkoolmengsel er op. Strooi tot slot wat verse koriander over de borden.
Gefrituurde bloemkoolroosjes (4 personen)
Ook van witte bloemkool kun je iets bijzonders maken. Frituur ze eens!
Ingrediënten
1 bloemkool in roosjes
1 eetlepel bloem
1 ei
1 teen geperste knoflook
handjevol gehakte peterselie
snufje peper en zout
Zo maak je het!
Kook de bloemkoolroosjes beetgaar en laat goed uitlekken. Maak het beslag door de bloem samen met een paar druppels water tot een glad papje te roeren. Voeg hier vervolgens het ei, de geperste knoflook, peterselie en wat zout en peper aan toe. Haal de roosjes door het beslag en frituur ze goudbruin op 160 graden. Vis ze met een schuimspaan uit de olie. Serveer met een lekkere dipsaus.