Non-promotable tasks: waarom vrouwen vaker dan mannen ‘ondankbare taken’ uitvoeren op het werk
Of je nou op een groot kantoor werkt of bij een kleine startende winkel: overal moeten soms dingen gebeuren die niet bij je takenpakket horen. Op zich niet erg. Wél kwalijk is dat de vrouwen in een bedrijf dit soort taken veel vaker lijken op te pakken dan de mannen.
De Engelse gedragswetenschappers Lise Vesterlund, Linda Babcock, Brenda Peyser en Laurie Weingart deden er onderzoek naar, en doopten het begrip om tot non-promotable tasks. Ze schreven er zelfs een boek over (The no club: putting a stop to women’s dead-end work) en weten dus precies wat die taken inhouden: van de vaatwasser op de werkvloer inruimen tot het verslag van een stagiaire nalopen op spelfouten. Ze omschrijven het als ‘taken die ertoe doen voor je organisatie, maar die je carrière niet vooruithelpen’. Hoewel die taken nou eenmaal moeten gebeuren, gaat er vooral iets missen in de verdeling tussen sekses: volgens de academici voeren vrouwen ruim 200 (!) uur per jaar meer van dit soort taken uit dan mannen. Dat zijn dus 200 uur waarin vrouwen niet kunnen werken aan hun belangrijke deadlines en 200 uur waarin vrouwen ‘achter’lopen op hun mannelijke collega’s.
Vrouwen doen meer non-promotable tasks dan mannen: dit is de oplossing
Onderzoekers zouden geen onderzoekers zijn als ze, naast het probleem vaststellen, niet ook met oplossingen zouden komen. Een eerste stap, volgens het kwartet? Bewustwording. We moeten met z’n allen erkennen dat dit soort taken vaker door vrouwen worden opgepakt, om überhaupt bij de kern van het probleem te komen. Vervolgens kunnen managers er binnen een bedrijf voor zorgen dat de taken eerlijk verdeeld worden. Ook moeten vrouwen zich bewust worden van het probleem. Voor elke ‘ja’ tegen een ondankbare taak, zeg je ‘nee’ tegen een belangrijke deadline, aldus Vesterlund. Wat zuiniger ja’s uitdelen lijkt dus het credo.
Bron: Marie Claire