Nooit meer je kat kwijt: er komt een landelijke chipplicht Beeld Getty Images/iStockphoto
Nooit meer je kat kwijt: er komt een landelijke chipplichtBeeld Getty Images/iStockphoto

Nooit meer je kat kwijt: er komt een landelijke chipplicht

Veel dierenliefhebbers vragen er al jaren om: maak het chippen van huiskatten verplicht in Nederland. Voor honden was die plicht er al, nu is het ook voor katten eindelijk zo ver. Dat maakt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag bekend.

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto

Per jaar worden zo’n 60.000 katten in Nederland als vermist opgegeven. Hoewel de meeste katten weer met hun baasje herenigd worden, zijn er ook katten die de weg naar huis niet meer terugvinden. Hoeveel van die zwerfkatten zonder baasje er in ons land wonen is niet precies bekend, maar volgens de Dierenbescherming gaat het om (te) grote aantallen. Met de landelijke chipplicht kan hier eindelijk verandering komen.

Chipplicht katten

Loslopende katten van wie het baasje onbekend is zorgen om te beginnen voor hoge kosten voor gemeenten. In totaal kost het jaarlijks om en nabij 4,8 miljoen euro om opvang te bieden voor deze vermiste dieren. Daar komt nog overlast en een slecht welzijn van de dieren bij. Genoeg redenen om die chipplicht in te voeren. Minister Adema hoopt hiermee het verantwoordelijkheidsgevoel van sommige kattenbazen te verhogen. Duur is het in elk geval niet, zo’n chip: de kosten variëren - afhankelijk van de praktijk - tussen de 15 en 40 euro volgens het AD.

Ingang

Het besluit van Adema volgt op jarenlange vragen vanuit verschillende dierenorganisaties. Onder anderen de Partij van de Dieren en de Dierenbescherming maken zich al jaren hard voor de zwerfkatten. Wanneer de plicht precies ingaat, is nog niet bekend. De vlag kan dus nog niet helemaal uit bij de Dierenbescherming. Zij zijn blij met het besluit van Adema, maar hopen ook dat de wet er snel komt. “Nu wordt ongeveer 13 procent van de vermiste katten herenigd met zijn eigenaar”, aldus de woordvoerder van de stichting. Hopelijk schieten deze cijfers omhoog met de chipplicht.

Bron: AD.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden