null Beeld

Nu bewezen: een langere zwangerschap zorgt voor meer hersenontwikkeling bij het kind

Er was al een vermoeden, maar er is nu bewijs vanuit wetenschappelijke hoek: hoe langer de zwangerschapsduur, hoe groter het hersenvolume van de baby. Ook als de zwangerschap voldragen is.

Daphne Dorgelo

Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC die is gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Het gaat hierbij om een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Voor het onderzoek werd de zwangerschapsduur van meer dan 3000 Rotterdamse vrouwen vastgesteld, waarna uit een hersenscan bij de kinderen op 10-jarige leeftijd bleek dat hun hersenen groter zijn ten opzichte van de vroeger geboren baby's.

Voorzichtiger met inleiden

"We zien het aantal inleidingen van de bevalling in Nederland toenemen. Dit onderzoek pleit ervoor om hier voorzichtig mee te zijn", aldus hoofdonderzoeker dr. Hanan El Marroun. "Elke week telt, tot de laatste dag. Voor de hersenen van de baby is het dus het best om de zwangerschap zo lang mogelijk te laten duren. Zelfs als de moeder al over tijd is en het kind al voldragen."

Natuurlijk is dit een ander verhaal wanneer er medische complicaties zijn. Dan zijn inleidingen en keizersneden wel belangrijk. "Maar als dit niet persé nodig is, hopen we dat artsen en ziekenhuizen deze nieuwe kennis meenemen bij het nemen van medische beslissingen. Nu wordt vooral gekeken naar het moment zelf, maar wat het op lange termijn kan betekenen is minstens zo belangrijk."

Een nieuwe studie moet nog uitwijzen wat de gevolgen van een vroegere geboorte uitwijst voor de hersenfunctie.

Sisa is 44 jaar, heeft een 10 jaar jongere man en is zwanger van de vierde. Voor Libelle TV vlogt ze over hoe het is om op je 44e zwanger te zijn:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Telegraaf, JAMA. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden