null Beeld

Of je nou koolhydraat- of vetarm eet: beide diëten hebben hetzelfde effect

Je hebt mensen die heilig geloven dat koolhydraten laten staan het geheim is voor een slank lijf, terwijl er ook mensen zijn die vet afzweren als ze een paar pondjes kwijt willen. 

Susan Dalstra

Welke strategie is nou het beste? Bollebozen van de universiteit van Stanford namen de proef op de som. Ze verdeelden 609 volwassenen met overgewicht in een kamp dat een gezond koolhydraatarm dieet volgde en een kamp dat een gezond vetarm dieet naleefde. De groep moest het dieet een jaar lang volhouden.

Balans

De groep bestond voor de helft uit mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar. In de eerste acht weken reduceerden ze hun vet- of koolhydraatinname tot 20 gram per dag. Daarna mochten ze dat langzaam opbouwen om een gezonde balans te bereiken. Beide groepen waren aan het eind van het jaar min of meer hetzelfde aantal kilo afgevallen. Gemiddeld verloren ze in een jaar tijd 7 kilo.

Uitschieters

Het is daarbij wel belangrijk te vermelden dat de verschillen binnen de groepen sterk waren. Zo zaten er uitschieters tussen van mensen die 27 kilo kwijt waren, terwijl er opvallend genoeg ook uitzonderingen bij waren die ruim 9 kilo aankwamen.

Ongezonde relatie

Voedingsdeskundigen raden daarom aan je nooit vast te houden aan één bepaald dieet. "Door altijd calorieën te tellen of je inname te beperken, wat bij diëten vaak het geval is, raak je alleen maar in de war wat echt gezond voor je is. Dit moedigt ook een ongezonde relatie met eten aan. Er is niet één snelle oplossing. Snel afvallen is nooit een goed idee - langzaam en stabiel is de enige manier", zegt voedingsdeskundige Rhiannon Lambert.

Haar tip: stop met bewerkt voedsel en lege calorieën uit alcohol en junkfood. Maar dat wisten we stiekem natuurlijk zelf ook wel...

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The Independent. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden