null Beeld

Oliebollen met een twist: van hartige mini-curryoliebollen tot custarddip

We geven de oliebollen een nieuw jasje. Nou ja... laten we zeggen een nieuw dipje, zoet of hartig, voor elk wat wils. Laat het nieuwe jaar maar komen, wij zitten er klaar voor!

Online redactie Libelle

Niet alleen de dips, maar ook de oliebollen zijn lekker en gemakkelijk om te maken!

1. Zoete mini oliebollen met chocolade- gemberdip

Bereiden: 15 min.| Rijzen: 1 uur. | Kcal: 65 per bolletje (bij 35 bolletjes en zonder dip)

Het zoete basisrecept dat je kunt afmaken met de dips die je lekker vindt.

Dit heb je nodig:

• 450 ml lauwe melk

• 14 g instant gist

• 3 el suiker

• flinke snuf zout

• 500 g (spelt)bloem

• 1 ei

• arachideolie om in te bakken. Ook nodig: kleine ijsbolschep

Zo maak je het:

  1. Meng de lauwe melk met de gist en suiker en laat 10 minuten staan.
  2. Zeef het zout met de bloem. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven.
  3. Giet al kloppend met de mixer het melk-gistmengsel erdoor.
  4. Voeg iets meer melk toe als het beslag te dik is, het moet schepbaar zijn.
  5. Laat het beslag een uur afgedekt op een warme plaats rijzen. Verhit de olie in een diepe pan of friteuse op 180°C.
  6. Maak met een ijsbolletjestang kleine bolletjes beslag en laat ze in de hete olie glijden.
  7. Keer na een paar minuten.
  8. Ze moeten een minuut of 3-4 bakken. Bak 5-6 oliebollen per keer.
  9. Serveer met custard of een andere zoete dip.
  10. Prik ze eventueel aan spiesjes.

Custard

Custard is dé dip voor zoete oliebollen! Lekker dik, dan blijft ’t goed plakken.

Dit heb je nodig:

• 500 ml volle melk

• 50 ml slagroom

• 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, het merg eruit

• 4 eidooiers

• 1 el maïzena

• 50 g suiker

Zo maak je het:

  1. Verwarm de melk met de slagroom, het vanillemerg en vanillestokje tot net tegen de kook aan.
  2. Laat ca. 8 minuten trekken onder regelmatig roeren.
  3. Klop ondertussen met een garde de eidooiers, maïzena en suiker los.
  4. Haal van het vuur en haal het vanillestokje eruit.
  5. Schenk het warme roommengsel in een dun straaltje bij de eidooiers terwijl u flink blijft kloppen met een garde.
  6. Schenk het mengsel terug in de steelpan en verwarm ca. 6 minuten onder voortdurend roeren.
  7. De custard is goed als hij aan een pollepel blijft plakken en een streep die u daarop trekt met uw vinger niet doorloopt.
  8. De custard mag wat dikker zijn dan gebruikelijk, dat is handig met het dippen van de oliebollen.

2. Hartige mini-curryoliebollen met mangochutney

Zo at je vast nog nooit oliebollen: met een licht-pittige smaak van Indiase currypasta.

Bereiden: 15 min.| Rijzen: 1 uur. | Kcal: 62 per bolletje (bij 35 bolletjes en zonder dip)

Dit heb je nodig:

• 450 ml lauwe melk

• 14 g instant gist

• 2 el Indiase currypasta (bijvoorbeeld curry madras van Patak’s)

• snuf zout

• 500 g (spelt)bloem

• 1 ei

• arachideolie om in te bakken.

• kleine ijsbolschep

Zo maak je het:

  1. Meng de lauwe melk met de gist en de currypasta en laat 10 minuten staan.
  2. Zeef het zout met de bloem.
  3. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven.
  4. Giet al kloppend met de mixer het melk-gistmengsel erdoor.
  5. Voeg iets meer melk toe als het beslag te dik is, het moet schepbaar zijn.
  6. Laat het beslag een uur afgedekt op een warme plaats rijzen.
  7. Verhit de olie in een diepe pan of friteuse op 180°C.
  8. Maak met een ijsbolletjestang of 2 ingevette lepels kleine bolletjes beslag en laat in de hete olie glijden.
  9. Keer na een paar minuten.
  10. Ze moeten een minuut of 3-4 bakken. Bak 5-6 oliebollen per keer.
  11. Serveer met een of meerdere hartige dips (zie kader).
  12. Prik ze eventueel aan spiesjes.

null Beeld

Dip tips:

Voor zoet: Witte chocolade-gemberdip

• Roer 2 el heel fijngehakte stemgember door 200 g gesmolten pure of witte chocolade Kaneelroom

• Klop 200 ml slagroom op met 2 el suiker en 1 tl kaneel

Vijgenjamdip

• 180 g vijgenjam (of andere favoriete jam)

Voor hartig: Roomkaas-komijndip

• Roer 200 g roomkaas los met 1 tl geroosterde hele komijnzaadjes

Feta-korianderdip

• Klop 120 g feta en 50 g roomkaas luchtig met een handmixer of keukenmachine

• Schep een ½ bosje fijngehakte koriander erdoor

Mangochutney

• 180 g mangochutney (verkrijgbaar bij sommige supermarkten en toko)

Kokosyoghurt-gemberdip

• Roer 1 tl geraspte verse gember door 200 g kokosyoghurt

Let op: de hoeveelheden van de dips zijn geschikt voor ongeveer de helft van de oliebollen. Verdubbel of halveer naar behoefte.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Styling: Ingrid van Kuringen. Receptuur: Studio Van Boven. Fotografie: Saskia van Osnabrugge.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden