Om 5 uur opstaan? Dít brengt het je Beeld Getty Images
Om 5 uur opstaan? Dít brengt het jeBeeld Getty Images

Om 5 uur opstaan? Dít brengt het je

De wekker om 5 uur ‘s ochtends? Ons niet gezien! Of toch wel? Vroeg opstaan is namelijk hét geheim van veel succesvolle mensen. Dít is wat zij in de vroege uurtjes doen en wat het ze oplevert.

RedactieGetty Images

De inmiddels welbekende methode werd bekend door het boek The 5AM Club van Robin Sharma, waarvan wereldwijd meer dan vijftien miljoen exemplaren werden verkocht.

The 5AM Club

Volgens de wetenschap leidt je een gelukkiger en stabieler leven als je ‘s ochtends de tijd neemt voor vaste rituelen. Dat kan mooi tussen 5 en 7, als vrijwel iedereen nog met een oogje toe ligt, maar jij alvast lekker productief aan je dag begint.

Drie onderdelen

Wat je dan doet? Volgens de methode van Sharma begin je idealiter met 20 minuten intensief bewegen, gevolgd door 20 minuten mediteren, zelfreflectie of schijven in een dagboekje. Je sluit af met 20 minuten verdieping in een onderwerp naar keuze, zoals het leren van die ene taal die je altijd al wilt spreken.

Eigen invulling

Natúúrlijk hoeft het niet zo statisch. Bovenstaande suggesties zijn slechts richtlijnen. Je kunt je tijd zo invullen als jij zelf fijn vindt, als je maar productief bent. Geef je de voorkeur aan rustig stretchen in plaats van buffelen in het sportschool? Helemaal prima dus! En je tijdsinvulling als vroege vogel hoeft er ook niet elke dag hetzelfde uit te zien. Luister vooral naar jezelf en kom erachter wat voor jou werkt.

De voordelen van om 5 uur opstaan

  • Meer tijd: het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk meer tijd. Als half Nederland nog op één oor ligt, heb jij al gesport, gedoucht en je mails beantwoord. Dat laat later op de dag weer ruimte over voor andere dingen. Dáárom lijkt het dus alsof succesvolle mensen meer uren in hun dag hebben.
  • Minder afleiding: in de vroege ochtenduren krijg je waarschijnlijk minder appjes, mailtjes en belletjes binnen dan later op de dag. Dit is de tijd om heerlijk ongestoord tijd te nemen voor jezelf. Het opbouwen van een stevige sportroutine, opruimen, alvast beginnen met werken en een nieuwe hobby uitproberen dragen allemaal bij aan méér tijd voor jezelf.
  • Goed ontbijt: nóg een bijkomend voordeel is dat je zo tijd hebt voor een lekker ontbijtje. Snel de deur uitrennen met een lege maag en geld uitgeven aan dure, ongezonde to go snacks is zo verleden tijd. Voortaan maak jij gewoon lekker dat havermoutpapje, huisgemaakte muesli of, jawel, pancake spaghetti.
  • Een beter cognitief vermogen: uit een studie blijkt dat studenten die zichzelf beschouwen als ‘ochtendmens’ een heel punt hoger scoorden dan studenten die laat opblijven. Slecht slapen heeft invloed op onze cognitieve prestaties, zoals geheugenverlies, moeite met concentreren en nadenken, en stemmingswisselingen.

Nadelen?

Hoewel er vooral voordelen lijken te zitten aan deelname aan de niet-officiële ‘5am club’, zijn er ook een aantal tegenvallers. Vroeg opstaan betekent ook eerder naar bed. En dat heeft weer gevolgen voor je sociale contacten in de avonduren. Niet getreurd! Ook hierin vind je als ultra-productieve uitblinker gegarandeerd je weg!

Libelle’s Lotte stond zeven dagen lang om 5 uur op. In onderstaande video neemt ze ons mee.

Bron: Zilverenkruis.nl, Harper’s Bazaar, Mtsprout.nl, Eachnight.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden