null Beeld

Oncologen vrezen: onnodige chemo dreigt voor duizend vrouwen

Oncologen luiden de noodklok over het verdwijnen van de MammaPrint uit het basispakket. De medisch specialisten hebben een brandbrief gestuurd naar de minister van Volksgezondheid: ze zijn bang dat per jaar duizend vrouwen een zware chemokuur moeten ondergaan, terwijl dat helemaal niet nodig is. 

Daphne Dorgelo

Recentelijk adviseerde het Zorginstituut Nederland om de zogenoemde MammaPrint te laten verdwijnen uit het basispakket. Deze genetische test voorspelt hoe groot de kans is dat hormoongevoelige borstkanker bij een patiënt terugkeert.

Boos

Specialisten zijn boos over dat advies van het Zorginstituut Nederland, meldt AD.nl. Als dankzij de MammaPrint namelijk blijkt dat de kans op terugkeer van tumoren minimaal is, kan de patiënt beslissen geen chemotherapie te nemen. Maar als vrouwen deze test niet meer vergoed krijgen, vrezen de oncologen dat jaarlijks duizend vrouwen gedwongen worden een chemokuur te nemen - terwijl dat in veel gevallen niet eens nodig is.

Chemo niet nodig

"In Nederland krijgen zo’n 15.000 vrouwen per jaar borstkanker", zegt Gabe Sonke, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en internist in het Antoni van Leeuwenhoek. "De test is geschikt voor zo’n tweeduizend vrouwen met hormoongevoelige kanker. Voor ongeveer de helft van hen is chemo niet nodig. Het gaat dus om zo’n duizend vrouwen per jaar die toch zo’n behandeling zouden ondergaan als de MammaPrint niet wordt vergoed."

Standaard chemotherapie

Het Zorginstituut Nederland daarentegen denkt juist dat er twee keer zo veel vrouwen overlijden aan borstkanker als de ziekte niet standaard met chemotherapie wordt behandeld.

Brandbrief

Er wordt nu een brandbrief verstuurd door medisch specialisten en patiëntenverenigingen naar minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) om hem over te halen de test toch te laten opnemen in het basispakket. Mocht hij niet instemmen, zal de test (à 2600 euro) voor eigen rekening van de patiënt zijn. Oncologen denken dat veel patiënten door die hoge kosten afzien van de test en direct voor chemo kiezen.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden