null Beeld

Onderzocht: walnoten kunnen helpen tegen bekende darmaandoening

Dat het eten van walnoten allerlei gezondheidsvoordelen heeft, weten we zo langzamerhand wel. Maar nu blijkt dat de kleine noot ook bescherming kan bieden tegen de ziekte Colitis Ulcerosa. Dit hebben Amerikaanse wetenschappers onlangs ontdekt.

Anne-Flore Muller

Colitis Ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een chronische darmaandoening. De dikke darm raakt bij deze ziekte ontstoken, wat pijnlijke zweren op de darmwand met zich meebrengt.

Onderzoek darmaandoening

Voor dit onderzoek brachten wetenschappers van de Universiteit van Connecticut bij muizen dezelfde darmbeschadiging aan als mensen met Colitis Ulcerosa hebben. Een deel van de muizen kreeg dagelijks voer met walnoten erin toegediend. De hoeveelheid stond ongeveer gelijk aan 25 walnoten per dag voor een mens.

Bescherming tegen ontstekingen

En wat bleek? De groep muizen die dagelijks walnoten at, reageerde minder heftig op de schade aan de darmwand dan de andere groep muizen. Ook bleken ze sneller te herstellen. Dit zou volgens de onderzoekers door de walnoten komen. De natuurlijke verbindingen en fytochemicaliën in walnoten zouden volgens hen bescherming tegen ontstekingen bieden.

Meer onderzoek

Ondanks de bevindingen is er meer onderzoek nodig. “We suggereren niet dat mensen met Colitis Ulcerosa op een walnootdieet moeten worden gezet”, verklaart hoofdonderzoeker Daniel Rosenberg. “Maar we hopen wel te achterhalen of de actieve verbindingen in walnoten bescherming bieden tegen de ziekte.”

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden