null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: anti-vlooienmiddel huisdieren schadelijk voor mensen

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen vlooien en teken komen ongemerkt (en ongewenst) ook terecht bij hun baasjes. Die stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van de mens, waarschuwt Pesticide Action Network (PAN) Netherlands.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Dat concludeert de stichting na het onderzoeken van haarmonsters van 21 vrijwilligers.

In de haarmonsters van de vrijwilligers troffen de onderzoekers 47 verschillende pesticiden aan. Die stoffen hebben vaak kankerverwekkende eigenschappen en kunnen de hormoonhuishouding verstoren.

Giftige stoffen in middelen tegen vlooien

In de vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren zitten volgens de PAN grote hoeveelheden giftige stoffen die bijvoorbeeld in de landbouw al verboden zijn. Het gaat dan om schadelijke insecticiden als Fipronil, Permethrin en DEET. De dosis Fipronil die voor de behandeling van honden en katten wordt geadviseerd, is bijvoorbeeld al tot 250.000 keer hoger dan de in de Europese Unie aanvaardbare dagelijkse menselijke inname.

Advies: geen chemische middelen

En niet alleen voor mensen vormen de insecticiden een risico. Ook voor diverse insecten zoals bijen en hommels in de eigen tuin, parken en natuurgebieden zijn de stoffen behoorlijk schadelijk. "De risico's overschrijden de overheidsnormen", schrijft de PAN in het rapport.

Daarom adviseert de stichting om kleine huisdieren niet meer met chemische middelen te behandelen. En in het bijzonder met betrekking tot vrouwen die zwanger zijn, peuters en kleine kinderen. In een brief aan bijna 500 dierenartspraktijken roept de PAN artsen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Want, schrijven ze: "Er bestaan voor hond en kat alternatieve middelen op basis van natuurlijke ingrediënten."

Dierenarts Martijntje vertelt: kan een kat vlooien krijgen als hij nooit buiten komt?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: PAN Nederland. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden