Verandering haar in overgang Beeld Getty Images
Verandering haar in overgangBeeld Getty Images

Onderzoek: dít is waarom je haar verandert in de overgang

Er gaan veel fysieke veranderingen gepaard met de overgang. Ook je haar kan er ineens anders uitzien. En nee, dan hebben we het niet alleen over die grijze kleur.

Demi SchoenmakersGetty Images

Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de twee vrouwen tijdens de overgang last heeft van haaruitval.

Symptomen van de overgang

Tijdens de overgang vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam. De hormonale balans verandert, wat kan leiden tot opvliegers, stemmingswisselingen en overmatig zweten. Verder klagen veel vrouwen over een vertraagde stofwisseling. En dat niet alleen: de overgang heeft ook invloed op je haar, zo blijkt uit een onderzoek van de Chulalongkorn University in Bangkok.

Hormoonspiegel

De onderzoekers analyseerden 178 vrouwen, die stuk voor stuk een klinische behandeling onderging vanwege symptomen van de overgang. Ze onderzochten de hormoonspiegels van de vrouwen en hun haardichtheid in het midden van de hoofdhuid, waar haarverlies bij vrouwen meestal begint.

Haaruitval

Het resultaat? Bij meer dan de helft van de vrouwen werd inderdaad haaruitval gesignaleerd. Van deze vrouwen had 73% van de vrouwen last van milde haaruitval, 23% van matige haaruitval en 4% had ernstige haaruitval. Verder blijkt dat 60% van alle vrouwen die deelnamen aan het onderzoek klaagde ook over een lager zelfbeeld, wat vaak kwam vanwege hun haarverlies.

Oestrogeen

Het exacte verband tussen dunner wordend haar en de menopauze is nog niet opgehelderd, maar de onderzoekers denk dat het met de oestrogeenspiegels te maken heeft. “In de haarzakjes zijn oestrogeenreceptoren aanwezig, wat een verband suggereert tussen de dalende oestrogeenspiegels en verminderde haargroei”, schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Bangkok. Maar auto-immuunziekten kunnen ook een eventuele oorzaak zijn van haaruitval. Verder onderzoek is dus nodig om de daadwerkelijke link te leggen.

6 tips van de kapper om haaruitval te verminderen:

Bron: Freundin.de

Dit is waarom je haar verandert in de overgang Beeld Getty Images
Dit is waarom je haar verandert in de overgangBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden