null Beeld

Onderzoek: een groene tuin maakt je gezonder en gelukkiger

Onkruid wieden, bladeren harken en bloemetjes planten: tuinieren houdt je fit. Maar wist je dat je ook gelukkig wordt van een groene tuin?

Online redactie Libelle

Bezig zijn in de natuur is hartstikke gezond. Uit Brits onderzoek blijkt nu ook dat tuinieren heel goed is voor lichaam en geest. Je voelt je zelfs gelukkiger als je een groene tuin hebt.

Zelfs luieren

Voor het onderzoek hebben wetenschappers van de universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society aan bijna 8000 mensen gevraagd of ze toegang hadden tot een tuin en zo ja, hoe vaak ze in de tuin te vinden waren om te tuinieren of te ontspannen. Na het analyseren van de data concludeerden de onderzoekers dat mensen met een eigen tuin actiever en gezonder zijn en een hoger welzijn ervaren. Zelfs alleen luieren in de tuin is al goed voor je gezondheid.

Meer beweging

Mensen met toegang tot een privétuin hebben dus een hoger psychologisch welzijn en zijn dus gelukkiger dan mensen die geen tuin hebben. Bovendien voldoen mensen met een tuin eerder aan de richtlijnen voor lichaamsbeweging dan mensen zonder tuin. En ook dat is natuurlijk goed voor je gezondheid. "Onze bevindingen suggereren dat hoewel het belangrijk is om toegang te hebben tot een tuin, vooral het gebruik van de tuin leidt tot voordelen voor de gezondheid en het welzijn", legt dr. Sian de Bell, hoofdauteur van de studie, uit.

Parken en speelvelden

Kortom: tijd doorbrengen in de tuin kan dus worden gekoppeld aan een betere gezondheid en een gelukkiger leven. Omdat veel mensen geen tuin hebben, omdat ze bijvoorbeeld in de stad wonen, is het belangrijk dat er steeds meer groen in het openbaar wordt aangemaakt, zoals parken en speelvelden.

Vlogger Loes neemt je deze week mee naar de volkstuin:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ND. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden