null Beeld

Onderzoek: ‘Klimaatverandering kan invloed hebben op vruchtbaarheid’

Uit recent onderzoek blijkt dat de steeds warmere temperaturen ook invloed op je vruchtbaarheid kunnen hebben. 

Anne-Flore Muller

Wetenschappers van de Britse Universiteit van Lincoln komen met deze onderzoeksresultaten. De onderzoekers hebben door hun onderzoek kunnen aantonen dat het voor insecten namelijk een stuk moeilijker is om zich voort te planten bij warme temperaturen.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek hebben de wetenschappers nachtvlinders blootgesteld aan allerlei verschillende temperaturen. Koudere temperaturen, maar ook tropische temperaturen van 33 graden celsius of warmer. En wat bleek? Je raadt het al. Met de warme temperaturen was het sperma van de motten een stuk minder krachtig dan bij koelere temperaturen.

De impact van klimaatverandering

Toch is dit een uitkomst die de onderzoekers al hadden verwacht. “De testikels van veel zoogdieren zitten om die reden ook buiten het lichaam. De lichaamstemperatuur is over het algemeen net iets te hoog voor sperma. Wanneer de temperatuur buiten dus stijgt, heeft dit ook terecht gevolgen voor het zaad van de mannen", vertelt hoofdonderzoeker Graziella Iossa.

Onvruchtbaar verklaard

Eenzelfde resultaat kwam naar voren na een Brits onderzoek met mestkevers. Na de hittegolf vorig jaar kregen de kevers de helft minder nakomelingen en werden de mannetjes zelfs bijna onvruchtbaar verklaard. Er moet echter nog wel meer onderzoek gedaan worden om aan te tonen in hoeverre de klimaatverandering ook invloed op de vruchtbaarheid van de mens heeft.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden