null Beeld

Onderzoek: multivitamines zorgen er écht voor dat ouderen minder lang ziek zijn

Het is een vraag waar veel mensen niet het antwoord op weten: werken multivitamines echt, of is het een simpele marketingtruc? Uit nieuw onderzoek blijkt dat je er wel degelijk baat bij hebt. Oudere volwassenen zijn er zelfs minder lang ziek door.

Renée Mulckhuijse

Dat blijkt uit het onderzoek dat is gedaan door Oregan State University, dat gepubliceerd is in het academische tijdschrift Nutrients. Aan het onderzoek werkten volwassenen mee tussen de 55 en 75 jaar.

Multivitamines verkorten ziekteduur

Goed nieuws voor oudere volwassenen die dagelijks een multivitamine- en mineralensupplement met zink en grote hoeveelheden vitamine C slikken. Zij ervaren ziekte gedurende kortere periodes en met minder ernstige symptomen dan mensen die het niet slikken.

Om de verschillen duidelijker te maken: de mensen die voor het onderzoek de multivitamines en het mineralensupplement slikten, waren gemiddeld drie dagen ziek. De andere groep, die een placebosupplement kreeg, was gemiddeld zes dagen ziek. "De waargenomen ziekteverschillen waren opvallend", vertelt Adrian Gombart, hoogleraar biochemie en biofysica aan het OSU College of Science en hoofdonderzoeker aan het Linus Pauling Institute.

Wat zit er in het supplement?

Het multivitaminesupplement waar de onderzoekers voor kozen, richt zich op vitamines en mineralen waarvan gedacht wordt dat ze je immuunsysteem een boost geven. Het bevat:

 • 700 microgram vitamine A
 • 400 internationale eenheden vitamine D
 • 45 milligram vitamine E
 • 6,6 milligram vitamine B6
 • 400 microgram foliumzuur
 • 9,6 microgram vitamine B12
 • 1.000 milligram vitamine C
 • 5 milligram ijzer
 • 0,9 milligram koper
 • 10 milligram zink
 • 110 microgram selenium

Risico op vitamine- en mineralentekorten

Volgens de hoogleraar loop je een risico op vitamine- en mineralentekorten naarmate je ouder wordt. Hij raadt ouderen daarom aan om hun immuunsysteem een handje te helpen door multivitamine- en mineralensupplementen te nemen. "Aangezien meerdere voedingsstoffen de immuunfunctie ondersteunen, hebben oudere volwassenen vaak baat bij multivitamine- en mineralensupplementen. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar, goedkoop en worden over het algemeen als veilig beschouwd."

Wat gebeurt er in je lichaam als je van een bloedhete naar een koude omgeving gaat, bijvoorbeeld in een sauna? Kun je daar ziek van worden? Dokter Rutger legt uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Science Daily. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden