Speciale kleding tegen muggen Beeld Getty Images
Speciale kleding tegen muggenBeeld Getty Images

Onderzoek: nooit meer een muggenbult dankzij speciale kleding

Word jij ook iedere nacht weer helemaal lek gestoken door muggen op je slaapkamer? Vreselijk! Nieuw onderzoek maakt hopelijk een einde aan deze nachtmerrie.

Muggen kunnen dwars door kleding heen steken en ziektes overbrengen. Om dit te voorkomen heeft een groepje wetenschappers speciale kleding ontworpen.

200 hongerige muggen

Voor dit onderzoek heeft een dapper proefpersoon een lange tijd in een kooi met 200 hongerige muggen gezeten. In het worst case scenario werd de proefpersoon helemaal lek gestoken, maar gelukkig heeft het experiment goed uitgepakt. Hij kwam na een tijdje namelijk ongeschonden uit de kooi. Geen enkele mug had hem gestoken. Dit had hij allemaal te danken aan de speciale kleding van de wetenschappers. Muggen kunnen namelijk niet door deze stof heen prikken. Ideaal!

Balans tussen comfort en functionaliteit

Het had wel veel voeten in aarde om deze stof te ontwikkelen. “We keken naar de diameter van de naaldachtige monddelen, de lengte van de monddelen, de diameter van het hoofd, de omvang van de voelsprieten en hun onderlinge afstanden,” vertelt onderzoeker Kun Luan aan Scientias.nl. Vervolgens vergeleken ze verschillende stoffen. “Het ideale materiaal zou een membraan zijn zonder poriën,” vertelt Luan. “Maar dan kun je ook niet zweten en kan er ook geen lucht door de kleding heen komen en dat is extreem oncomfortabel.” Dus moesten de onderzoekers op zoek naar stoffen met een balans tussen comfort en functionaliteit. En die lijken ze dus gevonden te hebben.

Van deze speciale stof maakten de onderzoekers ondergoed met lange pijpen en mouwen. Wat blijkt? Het ondergoed heeft 100% van de muggenbeten kunnen voorkomen.

Levens redden

Naast dat deze kleding een einde kan maken aan de grote ergernis van jeukende muggenbulten, is het onderzoek vooral bedoeld om levens te redden. Muggen brengen namelijk nog altijd gevaarlijke ziekten over. De onderzoekers hopen dan ook dat de kleding snel op de markt wordt gebracht.

Helaas is het zover nog niet. Gelukkig zorgt dit middeltje ervoor dat je geen last meer hebt van muggen:

Bron: Scientias.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden