null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: stevig wandelen vermindert geheugenverlies

Dat een ommetje goed voor je lijf en gemoedstoestand is, zal voor niemand een verrassing zijn. Maar wetenschappers hebben meer goed nieuws voor wandelaars: een stevige tocht vertraagt het verouderingsproces van de hersenen.

Elselien van DierenGetty Images

Dat veel bewegen problemen met het geheugen kan vóórkomen, dat wisten de wetenschappers al langer. Maar nu blijkt uit een studie van de universiteit van Texas en andere instellingen dat ouderen met milde cognitieve beperkingen, zoals vergeetachtigheid en problemen met plannen, hun kwalen kunnen verminderen door met regelmaat een stevige wandeling te maken.

Halsslagader

De wetenschappers vroegen een groep van zeventig inactieve 55-plussers met vroege tekenen van geheugenverlies om in beweging te komen. De vrijwilligers ondergingen een uitgebreid onderzoek naar hun huidige gezondheid, conditie en cognitieve functies. Ook werd er specifiek gekeken naar de stijfheid van de halsslagader, die het bloed naar de hersenen voert én hoeveel bloed er doorheen stroomt. Daarna werd de groep in tweeën gedeeld. De controlegroep volgde een programma met lichte rek- en strekoefeningen waarbij de hartslag laag bleef, de andere groep maakte drie keer in de week een half uur lang een stevige wandeling waarbij de hartslag juist omhoog ging. Sommige wandelaars kregen de smaak te pakken en trokken na zes maanden zelfs vijf keer per week de wandelschoenen aan.

Bewegen is altijd goed

Een half jaar later werden beide groepen opnieuw getest en wat bleek? De groep wandelaars was fysiek fitter én had een betere bloedstroom door en naar de hersenen dan de groep die alleen wat gerekt en gestrekt had. Ook scoorden ze beter op cognitieve testen over besluitvorming en plannen, vaardigheden die als eerste afnemen bij dementie. Wat de wetenschappers niet verwacht hadden, was dat zowel de wandelaars als de rekkers en strekkers na een half jaar beter scoorden op de testen over het geheugen en het denkvermogen. Conclusie: bewegen, op wat voor manier dan ook, is goed voor het geheugen. Maar wil je je ouder wordende brein écht een gezonde boost geven, trek dan je wandelschoenen aan.

Zin in een wandeling? Dít zijn de vijf mooiste bossen in Nederland:

Bron: New York Times.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden