null Beeld

Onderzoek: te veel vet op déze plek vergroot risico op ernstige corona-klachten

Dat overgewicht een risico vormt bij Covid-19 is bekend. Maar nu blijkt uit onderzoek van een Rotterdams ziekenhuis dat het vooral uitmaakt wáár die overtollige kilo's zich bevinden.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam volgde 79 corona-patiënten die op de eerste hulp terechtkwamen. Iets minder dan de helft van deze groep kreeg ernstige longproblemen, zij moesten beademd worden of kwamen zelfs op de intensive care terecht. De onderzoekers vroegen zich af waarom deze mensen ernstige klachten kregen terwijl de andere helft van de patiënten een milder ziekteverloop had. Aandoeningen als overgewicht en een te hoge bloeddruk of - cholesterol leken dit niet te verklaren. Het grootste verschil tussen beide groepen was de buikomvang.

In de weg

Hoe het kan dat buikvet zorgt voor ernstigere covid-klachten, weten de onderzoekers nog niet precies. Maar ze vermoeden, zo meldt Trouw, dat veel vet rond de ingewanden en onderste delen van de longen letterlijk in de weg zit. Hierdoor kan een infectie eerder tot (ernstige) luchtwegklachten leiden. Een andere verklaring is dat het overmatige buikvet een handige opslagplaats vormt voor het virus, dat daardoor sterker kan toeslaan.

Gewichten

Last van overtollig buikvet? Volgens onderzoekers van de universiteit van Harvard is het dan slim om te gaan sporten met gewichten in je handen. “Krachttraining, het liefst gecombineerd met cardio, helpt oudere volwassenen om hun buikvet te verminderen, terwijl de spiermassa stijgt", aldus onderzoeker Rania Mekary.

Doe mee met het buikspierkwartier van Mark Tuitert:

Bron: Trouw. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden