null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek toont aan: dít is de beste sport om na je zeventigste te doen

We worden steeds ouder, maar staan te weinig stil bij het feit dat op sporten geen leeftijd staat. Dat is zonde, want voldoende beweging is juist heel belangrijk. We willen tenslotte allemaal zo lang en gezond mogelijk leven. Daarom is er de HIIT-training.

Fleur TomholtGetty Images/iStockphoto

Een studie van de Nowegian University of Science Technology kaart dit probleem aan en komt met verrassende inzichten: HIIT-training is dé ideale sport voor 70-plussers. Er wordt zelfs gezegd dat het je leven zou kunnen verlengen.

Wat is HIIT- training?

De afkorting staat voor High Insensity Interval Training - oftewel een korte reeks aan bewegingen. Tijdens deze training is het de bedoeling dat je begint met een potje intens zweten, vervolgens verder gaat op een lager pitje en daarna even op adem komt. En dat herhaal je meerdere keren.

HIIT heb je in veel verschillende vormen, maar het komt eigenlijk altijd op het volgende neer: een korte training waarbij je hevig sporten en rust met elkaar afwisselt. Deze vorm van sporten zou volgens fitnessgoeroes veel wonderen doen voor je conditie.

Onderzoek

De Norwegian Univeristy of Science and Technology is daarom een onderzoek gestart. Dit onderzoek bestaat uit 1.500 deelnemers tussen de zeventig en 77 jaar die gedurende vijf jaar gevolgd werden. De studie keek naar heel veel verschillende aspecten rondom de HIIT-trainingen. Zo is er bijvoorbeeld kritisch gekeken naar de testgroep, die vijf jaar lang elke week twee keer de HIIT-trainingen uitvoerde.

Resultaten

Uit het onderzoek is gebleken dat de sporters van de HIIT-trainingen zich zowel fysiek als mentaal beter voelen dan de overige testpersonen met andere sportroutines. Daarnaast is van dezelfde groep sporters de conditie het meest vooruit gegaan. Aan de hand van de resultaten durven de onderzoekers zelfs voorzichtig te zeggen dat er in de groep die de HIIT-training volgde minder deelnemers overleden waren naar het einde van de studie toe.

Kleine kanttekening

Hoewel deze training nu als muziek in de oren klinkt, zijn er ook een aantal kanttekeningen. Zo waren alle testpersonen al gemotiveerd om te sporten en bleven ze allemaal actief sporten gedurende de vijf jaar. Gemiddeld gesproken word je vanaf je zeventigste leeftijd twintig procent minder actief. De deelnemers hadden dus allemaal een streepje voor, waardoor de geloofwaardigheid van het onderzoek in twijfel kan worden getrokken. Maar hé, het proberen kan nooit kwaad.

Benieuwd hoe zo'n HIIT-training eruitziet? Bekijk het hier:

Bron: HLN. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden