null Beeld

Onderzoek toont aan: dít is het grootste misverstand over de pil

De anticonceptiepil voorkomt dat je zwanger wordt, maar er zitten ook een heleboel nadelen aan zo'n pil. Althans, dat wordt gezegd. Maar klopt dit ook?

Online redactie Libelle

Er heersen heel wat taboes over de anticonceptiepil. Zo zou je bijvoorbeeld aankomen door het slikken van pil. Is dat echt zo?

Leeftijd

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH) dat het doorslikken van de pil geen kwaad kon, terwijl mensen eerst dachten dat dit heel slecht voor je was. Uit een nieuwe studie blijkt ook dat je niet dikker wordt van de pil. Volgens de wetenschappers worden vrouwen ongeacht het gebruik van een voorbehoedsmiddel zwaarder met de leeftijd, dus het heeft geen zin om de pil om die reden achterwege te laten.

Geen verschil

Er zijn veel vrouwen die geen pil willen slikken omdat ze bang zijn om aan te komen. "Toch blijkt uit onderzoek dat vrouwen na verloop van tijd gemiddeld evenveel aankomen, of ze nu hormonale anticonceptie gebruiken of niet", legt dokter Sarah Hardman van FSRH uit. "Na het bekijken van alle beschikbare studies, kunnen we dan ook zeggen dat je niet aankomt van de pil."

Hormonen

In de jaren 60 lag het aantal hormonen in de pil een stuk hoger dan nu. Veel meer dan nodig is om de pil een effectief voorbehoedsmiddel te laten zijn. Die hoge dosis leidde tientallen jaren geleden niet alleen tot grotere kans op overgewicht, maar ook op een groter risico op trombose en borstkanker. Nu zijn er gelukkig veel mildere anticonceptiepillen op de markt. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de pil bij de meeste vrouwen geen gewichtstoename tot gevolg heeft. Een enkele vrouw zal wel een kleine gewichtstoename ervaren, maar dit duurt meestal maar enkele maanden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NEMO Kennislink, HLN.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden