null Beeld

Onderzoek toont aan: fastfood is funest voor je humeur

Niets zo lekker als de eerste hap van een broodje kroket, een patatje met volvette mayonaise of een bord druipende nachos. Daar kunnen we ons enorm op verheugen, maar volgens de wetenschap weegt dat niet op tegen de negatieve effecten. Uit onderzoek blijkt dat fastfood een rothumeur teweeg kan brengen. 

Online redactie Libelle

Dat schrijft Rachel Kelly, auteur van het boek The Happiness Diet.

Omega 3

Dat fastfood vol transvetten zit die niet gezond zijn, is geen nieuws. Nu blijkt echter ook dat die vetten niet alleen fysiek, maar ook mentaal schade aanrichten. Zo verstoren ze de omega 3-balans in het lichaam. Juist díe vetzuren hebben je hersenen hard nodig om een beetje zonnig in het leven te staan. Ze zorgen ervoor dat de communicatie tussen de neurotransmitters in de hersenen goed verloopt. Ook vergroten ze de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Dat loopt dus in de soep wanneer je jezelf trakteert op een hamburger of pizza.

Aspartaam

Over frisdrank heeft Kelly ook weinig positiefs te zeggen. Zelfs de light-variant moet het ontgelden. Die bevat aspartaam, een kunstmatige zoetstof die 200(!) keer zoeter is dan suiker. Die aspartaam verstoort de natuurlijke aanmaak van serotonine, het hormoon dat je hard nodig voor je humeur, maar ook je geheugen, zelfvertrouwen, nachtrust, seksuele activiteit en eetlust zijn erbij gebaat.

Nóg een goede reden om de snackbar en fastfoodketen te mijden als je even niet zo lekker in je vel zit.

Voel jij je juist kiplekker en gaat een stuk pizza daar echt geen verandering in brengen? Probeer dan eens deze pizza-bagel:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden