Kat lockdown Beeld Getty Images
Kat lockdownBeeld Getty Images

Onderzoek toont aan: katten zijn door de lockdown een stuk liever geworden

Geeft jouw kat vaker dan voorheen kopjes en komt-ie regelmatig bij je liggen, terwijl-ie dat nooit deed? Dat zou goed te maken kunnen hebben met het afgelopen jaar. Katten zijn door de lockdown namelijk een stuk liever geworden, blijkt uit onderzoek.

Tot maart 2020 was je misschien de hele week op je werk en kwam je ‘s avonds laat pas thuis. Dat is bij heel veel mensen behoorlijk veranderd het afgelopen jaar. En van jouw aanwezigheid hebben onze harige huisdieren volop genoten. Ongegeneerd voor je beeldscherm lopen, op je toetsenbord liggen en de hele dag miauwen: katten hebben over het algemeen veel meer aandacht gevraagd én gekregen door de lockdown.

Eerste lockdown

Uit nieuw onderzoek van de universiteiten van York en Lincoln blijkt dat die extra aandacht ervoor heeft gezorgd dat katten aanhankelijker en liever zijn geworden. Wat een beetje aandacht wel niet kan doen met zo’n beestje...

Aan het onderzoek deden 5323 mensen mee. Zij hebben allemaal stuk voor stuk gezelschapsdieren, waaronder honden, katten, paarden, reptielen, vogels en vissen. De deelnemers kregen verschillende vragen voorgeschoteld over hun gezelschapsdieren, hun eigen mentale gezondheid en hun relaties. Wat blijkt? Meer dan 65% van de deelnemers zag veranderingen in het gedrag van hun gezelschapsdieren tijdens de eerste lockdown in 2020.

Aanhankelijk

Over het algemeen zagen eigenaren vooral veel verbeteringen bij hun gezelschapsdieren. Al was dat bij hondenbaasjes dan weer niet zo. Honden raakten de afgelopen tijd zo gewend aan de nieuwe situatie, dat ze het nu moeilijk vinden als hun baasje weer op pad gaat. “Mijn hond is heel aanhankelijk en huilt als ik het huis zonder hem verlaat. Zelfs als ik in de tuin bezig ben, raakt hij in paniek”, vertelt een van de deelnemers.

Ontspannen

Ongeveer 10% van de honden-, katten- en paardeneigenaren zegt dat hun gezelschapsdieren van streek waren door de veranderingen. Maar ongeveer 30% zegt juist dat ze meer ontspannen leken en volgens 15% waren hun huisdieren tijdens de lockdown energieker en speelser.

Verwend

Katten die voor de lockdown erg hun eigen gang gingen, zijn nu aanhankelijker geworden. De onderzoekers hebben als mogelijke verklaring dat katten door aardig te zijn meer traktaties kregen dan ze gewend waren in een leeg huis. Daar hebben ze op een slimme manier gebruik van gemaakt. Inmiddels zijn ze dit gedrag gewend en willen ze graag bij hun baasje in de buurt zijn.

Troosten

“Ook de mentale gezondheidsstatus van de eigenaar heeft effect op het welzijn en het gedrag van gezelschapsdieren”, legt Daniel Mills, klinisch dierengedragstherapeut van de universiteit van Lincoln, uit. Een slechtere geestelijke gezondheid kan de aandacht voor het gezelschapsdier namelijk vergroten. We zoeken dan troost bij onze viervoeters.

Zó kun je op een simpele manier katten- en hondenharen van een kussen verwijderen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Science Alert.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden