null Beeld

Onderzoek: ‘Verkoudheid kan corona tijdelijk uit lichaam verjagen’

Schotse wetenschappers komen met opvallend nieuws. Onderzoekers van de universiteit van Glasgow melden namelijk dat het rhinovirus, dat onder meer een onschuldige verkoudheid veroorzaakt, corona tijdelijk uit het lichaam kan verjagen.

Online redactie Libelle

Het rhinovirus kan het coronavirus tegenhouden waardoor je niet besmet raakt. Dit is niet de eerste keer dat dit verkoudheidsvirus een ander virus tegenhoudt: in 2009 werd de varkensgriep in Europa vermoedelijk vertraagd door een grote uitbraak van het rhinovirus.

Strijd

Benieuwd hoe dat kan? Dat werkt als volgt: sommige virussen gaan na binnenkomst, via bijvoorbeeld de neus, oren of ogen, de strijd met elkaar aan. Andere virussen laten juist vrije ruimte voor meer ziektes. Het Belgische Nieuwsblad omschrijft het als volgt: “Stel je de cellen in je neus, keel en longen voor als een rij huizen. Eens een virus binnenkomt, kan het ofwel de deur openzetten voor andere virussen, ofwel de deur dichttimmeren zodat er niets anders meer naar binnen kan. Het rhinovirus doet blijkbaar het laatste.”

Tijdelijke bescherming

Uit het onderzoek bleek dat als het rhinovirus 24 uur eerder in de luchtwegen belandt, dat COVID-19 zich dan niet meer in het lichaam kan nestelen. Pablo Murcia, een van de onderzoekers noemt deze uitkomst ‘geweldig nieuws’. “Want een hoge prevalentie van het rhinovirus kan nieuwe coronabesmettingen tegenhouden.” Helaas is het wel zo dat deze bescherming tijdelijk is. Zodra de verkoudheid afneemt, verdwijnt het immuunrespons. Je loopt dan opnieuw evenveel risico als ervoor om besmet te raken met corona.

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dvhn, Nieuwsblad. Beeld: Getty Images

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden