null Beeld

Onderzoek: vrouwen werken beter op een warm kantoor

Je hebt een extra trui meegenomen en er ligt al een sjaaltje klaar, want op het werk vind jij het maar koud. Je bent slachtoffer van de kantoorairco. Vertel je baas maar dat de verwarming een paar graden omhoog mag. Wetenschappers hebben namelijk onthuld dat onze hersenen efficiënter werken als we op een warmer kantoor zitten.

550 Duitse universiteitsstudenten voltooiden een onderzoek waarbij ze een aantal taken in verschillende kamers taken moesten doen. In die kamers werd er gespeeld met de temperatuur. Wanneer de verwarming hoger werd gezet, en de vrouwen in een warm kantoor zaten, presteerden zij veel beter op verbale taken en wiskunde. Grappig genoeg was het bij de mannen juist andersom. De resultaten van mannen waren juist beter in koude omgevingen.

Geslachtsgebonden werkplekken

Coauteur Ange Kajackaite en onderzoeker op het gebied van ethiek en gedragseconomie in het Berlijnse Centrum voor Sociale Wetenschappen legt uit wat er aan de hand is. "Onze bevindingen suggereren dat geslachtsgebonden werkplekken mogelijk de productiviteit kunnen verhogen door de thermostaat hoger te zetten dan de huidige normen. Temperatuur kan niet alleen het comfort beïnvloeden, maar ook de dagelijkse prestaties van mensen."

Genderkloof kleiner op warm kantoor

Eerlijk is eerlijk: het verschil in de resultaten is niet enorm. Voor elke graad waarin de temperatuur stijgt beantwoordden de vrouwen slechts 1,75% meer wiskundevragen en 1% meer mondelinge vragen correct. Bij mannen is het juist andersom: die hadden bij een stijging juist 0,6% minder vragen goed op beide categorieën. Toch vindt Ange het wel belangrijk om de temperatuur hoger te zetten: "Wanneer we beginnen bij lage temperaturen, is de genderkloof enorm in de wiskundige taak," zegt ze. "Naarmate de temperatuur stijgt, worden vrouwen steeds beter en beter, en op een gegeven moment is er geen genderkloof meer."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health, beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden