null Beeld

Onderzoek wijst uit: afvallen op latere leeftijd halveert risico op vroegtijdig overlijden

Wanneer je obesitas hebt, vergroot dit de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Helemaal op late leeftijd. Afvallen kan dan het risico op vroegtijdig overlijden halveren.

Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Boston in de Verenigde Staten.

BMI

Voor dit onderzoek hebben onderzoekers het gewicht van een groep van 40- tot 74-jarigen geanalyseerd. Ze werden 10 jaar lang gevolgd en er werd gekeken naar hun gewicht, leefstijl en dieet. Hun conclusie: bij de mensen die op middelbare leeftijd hun BMI terug wisten te brengen van obesitas (een BMI van boven de 30) naar overgewicht (een BMI van tussen de 25 en 29,9) was de kans om vroegtijdig te overlijden met 54 procent gedaald in vergelijking met de groep die nog steeds obesitas had.

Afvallen

De onderzoekers concluderen hieruit dat 3,2 procent van de vroegtijdige stergevallen voorkomen kunnen worden door af te vallen. Zelfs 12,4 procent van de sterfgevallen hadden vermeden kunnen worden als de mensen op middelbare leeftijd al tot een gezond gewicht waren gekomen. Hiermee doelen ze op een BMI tussen de 18 en 24,9.

Gezondheidsrisico's

Wanneer je obesitas hebt, heb je ernstig overgewicht. Een te hoog gewicht zorgt voor vele lichamelijk gezondheidsrisico's. Zo geeft obesitas een grotere kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Deze factoren vergroten ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker.

Hoe eerder, hoe beter

Afvallen op latere leeftijd heeft dus wel degelijk zin. Het kan je leven verlengen. Maar hoe eerder je afvalt, des te beter het natuurlijk is. "De resultaten duiden op een belangrijke mogelijkheid om de volksgezondheid te verbeteren door middel van preventieve maatregelen tegen obesitas, vooral op jongere leeftijd", reageert onderzoeksleider Andrew Stokes.

Déze producten moet je volgens diëtiste Wendy eten als je wilt afvallen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Science Daily, MMC. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden