null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek wijst uit: dít is waarom je na ruzie soms goedmaaksex wilt

Hoe goed je relatie ook is, elk stel heeft weleens ruzie. Soms laat je elkaar gewoon even of praat je het uit, maar soms beland je ook opeens in bed, terwijl je even daarvoor nog naar elkaar stond te schreeuwen. Waarom dit precies gebeurt, komt door een proces in je hersenen. 

Kirsten BloemenGetty Images/iStockphoto

Volgens psycholoog Samantha Joel heeft dit alles te maken met je emoties. Wanneer koppels ruziën, lopen de emoties hoog op, vertelt ze. Als je bang bent dat een relatie uitgaat, kan dat op een psychologische manier bedreigend zijn. De universiteit van Valencia heeft hier ook onderzoek naar gedaan. Zij concludeerden dat je opgewonden kunt raken tijdens een ruzie omdat er dan adrenaline, noradrenaline en testosteron vrijkomen. Deze hormonen in combinatie met de perceptie dat je relatie over kan zijn, kunnen voor verlangens zorgen.

Veroveren

Ook psychotherapeut en auteur van het boek Erotische intelligentie Ester Perel noemt een reden waarom ruziën met je partner soms kan leiden tot een potje goedmaaksex. Volgens haar vloeit erotisch verlangen voort uit afstand. Als je weet dat je sex kunt krijgen, is het minder interessant. Tijdens een ruzie heb je een bepaalde afstand met je partner, waardoor je het niet direct kunt krijgen. Hierdoor heb je soms het gevoel dat je je partner weer opnieuw moet veroveren.

Omslaan

Op de vraag waarom het kan dat we binnen een paar seconden van boos naar opgewonden kunnen gaan, hebben experts een duidelijk antwoord. Dit komt omdat ons lichaam ongeveer hetzelfde reageert op negatieve en positieve gevoelens. Wat er dan precies gebeurt in je lichaam, is goed uit te leggen aan de hand van een experiment uit 1974 dat gepubliceerd is in The Journal of Personality and Social Psychology. Tijdens dit experiment stond een aantal mannen op een enge, instabiele brug. Ook stond er een aantal mannen op een veilige, stabiele brug. Terwijl ze daar stonden, werden beide groepen ondervraagd door een vrouw. De mannen die op de instabiele brug stonden, voelden zich meer opgewonden dan de mannen die op de stabiele brug stonden. Dit proces is te vergelijken met een ruzie met onze partner. De woede die je ervaart, wordt omgezet in een opwinding voor goedmaaksex.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden