null Beeld

Onderzoek wijst uit: je woonplaats heeft invloed op je kans op parkinson en dementie

Wereldwijd zijn meer dan een miljard mensen gediagnosticeerd met neurologische aandoeningen als dementie, parkinson en multiple sclerose (MS). Helaas is er nog steeds geen middel dat deze ziektes kan genezen, maar er is wel een nieuw onderzoek dat uitwijst dat je de kans erop kunt verminderen.

Fenna Witteveen

Onderzoekers van de universiteit van British Colombia vonden uit dat wonen in of dicht bij een groene omgeving het risico op een van deze neurologische aandoeningen kan verlagen. Ze bestudeerden meer dan 670.000 volwassenen tussen de 45 en 84 jaar, die meer dan 160 meter van een grote snelweg of meer dan 50 meter van een drukke hoofdweg woonden. Ze konden hieruit afleiden dat het wonen aan een grote snelweg leidde tot een toename van 14% van de ziekte van Parkinson en dementie. En wonen in een buurt met groene ruimtes deed het risico op diezelfde aandoeningen juist enorm verlagen.

Bewegen en sociaal contact

Dit onderzoek is het 1e waarin wordt aangetoond dat wonen in de buurt van bijvoorbeeld parken een beschermend effect heeft. Volgen Weiran Yuchi, de hoofdauteur van het onderzoek, moeten er meer tijd en energie gestoken worden in het toegankelijk maken van groene ruimtes. Het bevordert per slot van rekening de neurologische gezondheid.

De mogelijke reden waarom groene plekken de kans op deze ziektes kunnen verminderen is het feit dat de mensen die op deze plekken wonen waarschijnlijk fysiek actiever zijn. Ze hebben vaak ook meer sociale interacties.

Dementie blijft belangrijke oorzaak van overlijden

Dementie, alzheimer, MS en parkinson, een aantal ziektes die onder de term neurologische aandoeningen vallen, worden steeds meer gezien als een van de belangrijkste oorzaken van overlijden. Tot op heden zijn de meeste ongeneeslijk.

Dokter Rutger vertelt hoe je de ziekte van Parkinson herkent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Science Daily. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden