null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek wijst uit: mondkapjes drogist helpen tegen verspreiding virus

Over de effectiviteit van mondkapjes zijn de meningen nog altijd verdeeld. Want hoe goed beschermen niet-medische mondkapjes nou echt tegen het verspreiden van het virus?

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws liet door deskundigen een test uitvoeren om erachter te komen hoe effectief de mondkapjes zijn die je bij de drogist kunt kopen. De conclusie: deze mondkapjes beschermen beter dan gedacht tegen de verspreiding van het virus.

Grote drogisterijen

De mondkapjes die te koop zijn bij de grotere drogisterijen blijken volgens het onderzoek van de nieuwssite de meeste virusdeeltjes tegen te houden. De maskers van Hema en Etos kwamen het beste uit de test. Virusdeeltjes ter grootte van 3 micron en groter kwamen niet door het kapje heen. De maskers van Kruidvat hielden ook 99,7% van de virusdeeltjes van 3 micron tegen. Dit is ook de eis voor de mondkapjes die worden gedragen door medisch personeel. Het zijn vooral druppels ter grootte van tussen de 5 en 10 micron die zorgen voor verspreiding.

Beschermen tegen inademen

De niet-medische mondkapjes beschermen dus beter dan gedacht, maar toch zijn dit geen medische materialen. Deze mondkapjes zorgen er vooral voor dat het virus niet verspreid wordt, maar ze beschermen niet tegen het inademen van de virusdeeltjes. Daar heb je echt een medisch mondkapje voor nodig die de mond en neus afsluit.

Zelfgemaakte mondkapjes

Ook zelfgemaakte mondkapjes werden meegenomen in het onderzoek van RTL Nieuws. Mondkapjes die volgens het patroon van de overheid worden gemaakt, houden 96,4% van de virusdeeltjes van 3 micron tegen. Maak je een masker waar je een filter van een stofzuigerzak in kunt doen – zoals ze in België adviseren - dan is dat zelfs 100%.

Zelf een mondkapje maken? Hier vind je ons patroon en stappenplan.

BEKIJK OOK: Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden