Een oma heeft met haar kleindochter vaak een sterke band. Beeld Getty Images
Een oma heeft met haar kleindochter vaak een sterke band.Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: oma’s voelen meer voor hun kleinkinderen dan voor hun eigen kinderen

De band tussen een oma en haar kleinkinderen is meestal een hartverwarmende. Heb je zelfs stiekem het idee dat jouw moeder nóg gekker op jouw kinderen is dan op jou, haar eigen kind? Nou, volgens onderzoek heb je dan helemaal gelijk.

Amanda WinkelmanGetty Images

Maar wees gerust, want dat betekent niet dat ze minder van jou houdt. En ben jij zelf oma, voel je dan niet schuldig om dit gevoel, want je bent lang de enige niet! Wetenschappers leggen het uit.

Foto’s van kleinkinderen

Het Britse The Royal Society deed onderzoek onder vijftig oma’s. Wat bleek? De hersenen van de oma’s reageerden emotioneler op foto’s van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen. Dat zit zo...

MRI

Tijdens het onderzoek is er met behulp van MRI’s een kijkje genomen in het brein van de vijftig verschillende oma’s. Alle oma’s hadden biologische kleinkinderen van de leeftijd 3 tot 12 jaar. Tijdens het onderzoek kregen de oma’s twee verschillende foto’s te zien. Eerst kregen zij een foto te zien van hun kleinkind, vervolgens keken ze naar een foto van hun eigen kind.

Verstand versus emotie

Het bleek dat de foto van hun kleinkind een deel van hun hersenen activeerde dat in verbinding staat met hun emotionele empathie. Toen de grootmoeders vervolgens naar de foto’s van hun eigen kinderen keken, werd een deel van de hersenen actief dat in verbinding staat met cognitieve empathie. Dat wil eigenlijk zeggen dat er met de kleinkinderen vaker een band waar te nemen was op emotioneel vlak, en met de eigen kinderen vaker een band op rationeel vlak.

Emotionelere band met kleinkinderen

Gelukkig hoeft dat niet direct te betekenen dat je moeder meer houdt van jouw kinderen dan van jouzelf. Het is natuurlijk logisch dat je moeder ook met een meer verstandelijke verhouding naar jou kijkt, want ooit moest ze jou natuurlijk opvoeden en droeg ze verantwoordelijkheid over jou. Dat is met haar kleinkinderen minder het geval, waardoor er meer plek is voor een emotionele band, beredeneert het onderzoek.

Eigen opvoeding projecteren op kinderen

Het is voor moeders ook best gebruikelijk om hun eigen opvoeding te projecteren op hun kinderen. Dat overkwam ook Merel, wier moeder een traumatische jeugd had en daardoor de pik had op Merel in plaats van dat ze het probeerde op te lossen. Merels hele verhaal lees je hier.

Bron: The Royal Society

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden