null Beeld

Ontspannende activiteiten

Het lijkt misschien een contradictie maar sommige inspanningen kunnen echt ontspannend werken! Het is niet altijd nodig om met een kop thee op de bank de Libelle te lezen om even tot rust te komen. Haal diep adem en onderneem een van de volgende activiteiten. Je zult versteld staan van het effect op je gemoedsrust!

Eleane Kuiper

Wandelen in het bos

Een goede wandeling in de natuur kan enorm rustgevend zijn. Met name is een wandeling in het bos erg ontspannend. Door de verhoogde hoeveelheid zuurstof in het bos krijgen je lichaamscellen meer energie. Dit maakt het makkelijker om te genieten en te ontspannen. Het ritmische bewegen van het lopen is ook rustgevend. Het zorgt namelijk voor een betere verbinding tussen de twee hersenhelften. Hierdoor krijg je sneller nieuwe ingevingen en inzichten in het leven. Op zoek naar inspiratie? Snel naar het bos dus!

Je huis opruimen

Je hebt er misschien helemaal geen zin in, maar een opgeruimd huis of kantoor heeft veel invloed op de rust in je hoofd. Andersom geldt dit ook; hoe onrustiger je gedachtes zijn, hoe minder georganiseerd je huis of bureau meestal is. Neem eens even de tijd om op te ruimen en schoon te maken en voel hoe lekker een opgeruimd huis of werkplek aanvoelt. Je gedachtes zijn ook meteen rustiger omdat je alles makkelijker kan vinden en minder gestrest hoeft te zijn over de tijd die je moet nemen om je huis of kantoor nog schoon te maken.

Muziek luisteren

Dit heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord, maar luisteren naar muziek kan erg behulpzaam zijn bij ontspanning. De trillingen van muziek kunnen ons op een unieke manier raken en daardoor kan je je emoties en spanning goed uiten. Door je emoties te uiten valt de druk op je gedachtes weg en kan je gelijk sneller ontspannen. Het is helemaal niet nodig dat de muziek gemaakt is om rustgevend te zijn. Rock muziek kan bijvoorbeeld goed werken als het op dat moment beter bij je stemming past.

Geneer je vooral niet om zo nu en dan lekker met de muziek mee te zingen. Door te zingen haal je dieper adem en zal je minder gestresst zijn.

Tekenen en schrijven

Tekenen en schrijven geven je nog een manier om je gevoelens te uiten. Het kan de hersenen tot rust brengen en geeft je de mogelijkheid om je emoties te verwerken op papier. Door je gevoelens te tekenen of op te schrijven in een dagboek lijkt het net alsof er een last van je schouders valt en zit je hoofd gelijk minder vol met gedachtes.

Kijk eens of je het Kleurboek voor Volwassenen kunt vinden in de boekhandel. Hier ben je zeker uren zoet mee!

Wat doe jij het liefst om te ontspannen? Zet je eigen tips hieronder in een reactie.

Wil je meer tips om je ontspannen en zen te voelen? Ontdek wat er nu in het blad staat of kijk op de website van Rust en Geluk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden