null Beeld

Onzichtbaar mooi

Libelle Admin

Moderne foundations zijn huidverzorgers, zitten vol vitamines, mineralen, hydraterende werkstoffen en uv-beschermende filters. Het geheim van een vlekkeloze huid.

Kies je kleur

Doel van foundation is de huid te laten stralen, de teint te egaliseren en zo nodig kleine oneffenheden te camoufleren. Het is uitdrukkelijk níet de bedoeling om de huid kleur te geven met foundation. Daar is de blusher voor. Kies daarom altijd een foundation in de tint van de huid. Te donker maakt hard en snel ordinair, te licht staat grauw en grijs. Test de kleur op kaaklijn of hals (niet op de binnenkant van de pols) en controleer het effect bij daglicht. Er zijn twee basistinten: roze en beige. Foundation met een roze ondertoon laat een bleke, koele huidtint stralen. Voor een warmere huidtint is een beige ondertoon het mooist. Kies bij twijfel liever foundation met een beige ondertoon.


Hoe dikker, hoe dekkender

Valt het effect tegen, bijvoorbeeld omdat de poriën worden dichtgesmeerd of omdat het te dik en onnatuurlijk is? Dan is een verkeerde foundation gebruikt. Op een vette of gemende huid geeft een olievrije foundation op waterbasis het mooiste effect. ‘Oil free’ staat er meestal op de verpakking. Een drogere huid gaat stralen met een vettere foundation op oliebasis. Ligt de make-up zichtbaar op de huid, dan bevat deze te veel poederdeeltjes. Hoe dikker en compacter de make-up, des te meer poederdeeltjes en des te dekkender het effect. Zulke dikke, haast poederachtige foundations zijn doorgaans ook minder geschikt voor een oudere huid. Ze hopen zich sneller op in de rimpeltjes, die daardoor extra opvallen. Een luchtige, vloeibare foundation geeft hier het beste effect.

Smeren kun je leren

Het aanbrengen van foundation is een koud kunstje. De volgorde is als volgt: dagcrème, foundation, blusher en camouflage en tot slot poeder. Breng foundation niet te dik en altijd gelijkmatig aan, uitwerken naar de zijkanten van het gezicht, tot over de kaaklijn en tot achter de oren. Door foundation deppend aan te brengen, worden de poriën minder snel dichtgesmeerd. Met de warmte van de vingers werkt foundation wat makkelijker uit, maar het kan ook met een make-upsponsje.

Perfecte ondergrond

Er zijn trucs waardoor foundation langer mooi blijft. Breng bijvoorbeeld eerst een primer aan. Deze matte, transparante basis vormt de perfecte ondergrond voor make-up. Een vleugje transparante poeder fixeert de make-up, maar het kan ook met een ragfijne vochtnevel, die de huid meteen verfrist.

Beperkt houdbaar

Zodra de substantie of de kleur van foundation verandert en er een raar luchtje aan zit, betekent dat: weggooien! Ga ervan uit dat make-up op waterbasis gemiddeld een half jaar houdbaar is en foundation op oliebasis anderhalf jaar goed blijft. Houd de materialen waarmee make-up wordt aangebracht goed schoon. Dat geldt voor de vingers, maar ook voor make-upsponsjes. Die kunnen vaak gewoon in de wasmachine.

Liever met, liever zonder

Vrouwen die make-up gebruiken, hebben betere carrièrekansen, zo blijkt uit Brits onderzoek. Maar uit een ander onderzoek blijkt dat één op de tien mannen vrouwen het liefst zonder make-up zien. Een dikke laag foundation staat zelfs op de derde plaats in de top tien van afknappers (lipstick op de tanden staat op nummer één).

Bron: Drogisten Weekblad.


Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden