null Beeld

Oogarts waarschuwt: “Lockdown kan ernstige oogproblemen veroorzaken”

Sinds de eerste lockdown van maart 2020 wemelt het in het nieuws regelmatig van de alarmerende berichten. Want hoewel we door zoveel mogelijk thuis te blijven proberen corona onder controle te krijgen, nemen de lichamelijke en psychische gevolgen van dat vele thuiszitten flink toe. Ook een oogarts luidt nu de noodklok. 

Online redactie Libelle

Door de online lessen en al dat videobellen brengen we al meer tijd achter een scherm door. Hartstikke slecht voor je ogen, aldus oogarts Caroline Klaver bij RTL Nieuws. Zoveel tijd zelfs, dat het uiteindelijk tot ernstige oogproblemen kan leiden.

Knipperen

Vooral voor kinderen is het oppassen geblazen. "Bij kinderen 'groeit' het oog nog. En leefomstandigheden hebben invloed op die groei", waarschuwt Klaver. Bij volwassenen zijn de gevolgen gelukkig iets minder heftig, maar kan (te) veel schermtijd wel leiden tot vermoeidheid. Door zonder pauze continu gefocust naar een scherm te staren, knipper je minder vaak met je ogen. Daardoor circuleert er te weinig traanvocht in onze ogen. Het gevolg? Droge, rode en geïrriteerde ogen.

Scherm-moe

Het natuurlijke focuspunt voor onze ogen ligt zo'n 2 tot 3 meter voor ons. Het scherm van onze computer, maar ook bijvoorbeeld onze smartphone, is uiteraard een stuk dichterbij. Onze ogen moeten flink moeite doen om een groot deel van de dag naar een punt te staren dat zo dichtbij is als ze daarnaast ook weinig ontspanning krijgen. En daar worden niet alleen je ogen, maar ook jijzelf, heel moe van.

Oogproblemen voorkomen

Op kantoor loop je sneller naar de koffie-automaat, of onderbreek je je schermtijd door even met een collega te kletsen. Thuis ligt het gevaar al gauw op de loer dat je langer onafgebroken achter je scherm doorwerkt. Klaver benadrukt dan ook met klem hoe belangrijk het is om de schermtijd te beperken. Vooral kinderen. De 20-20-2-regel kan daar bij helpen. Dat houdt in dat je twintig minuten naar een scherm kijkt en dan twintig seconden naar een punt in de verte kijkt. En die twee? Die staat voor twee uur per dag naar buiten. Wandelen, sporten en even je hoofd (en ogen) 'rust' geven.

Last van een trillend ooglid? Dokter Rutger legt uit hoe het komt en wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN & RTL Nieuws. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden