null Beeld

Ook deze 4 ongewone symptomen kunnen een teken zijn van Covid-19

We kunnen de symptomen inmiddels dromen: bij verkoudheidsklachten, koorts of verhoging blijf je thuis. Er zijn echter ook een stuk minder voor de hand liggende symptomen die wijzen op Covid-19. 

Susan Dalstra

Aan het begin van de pandemie was het klachtenlijstje nog relatief overzichtelijk. Nu wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen het virus hebben (gehad), groeit ook de lijst met symptomen.

Er is een aantal ongewone symptomen die kunnen betekenen dat je toch wel degelijk Covid-19 onder de leden hebt. Daarop wijst infectiedeskundige Robert Booy van de Sydney University.

Ontstoken vingers

"Dit overkomt alleen een kleine groep mensen, maar het is een belangrijk percentage omdat het een slopend symptoom is. Er is een ontstekingsreactie die opeens heel ernstig kan worden", zegt Booy. "Het houdt in de basis in dat het lichaam met al z'n kracht reageert op deze onbekende virale infectie. Tegelijkertijd kan diezelfde infectie leiden tot dingen als uitslag en gezwollen en ontstoken vingers en tenen terwijl het lichaam probeert het virus onder controle te krijgen."

De uitslag wordt gerapporteerd als een vlekkerige, geïrriteerde huid en werd opgemerkt in landen als Spanje, Italië en Engeland. In Engeland werd dit symptoom bij 1 op de 11 patiënten vastgesteld.

De Covid-teen

In het verlengde daarvan is nu ook de 'covid-teen' een begrip. Dat begint met gezwollen, rode tenen met zichtbare wondjes en bultjes. Naar mate de tijd verstrijkt, worden die bultjes paars. Desalniettemin kan dat juist een goed teken zijn. Je kunt het vergelijken met wintertenen. "Dat duidt er meestal op dat het goedkomt", zegt dermatoloog Lindy Fox.

"Gewoonlijk betekent het dat je lichaam Covid-19 heeft gezien en daar een goede immuunreactie op heeft." Ook opvallend: Spaanse onderzoekers constateerde in het ziekenhuis ook 6 coronapatiënten met soortgelijke wondjes, maar dan in hun mond.

De hik

Onderzoek van de American Journal of Emergency Medicine komt met nog een specifiek symptoom op de proppen: aan de lopende band de hik hebben. Dat bleek nadat een 62-jarige man in het ziekenhuis belandde met als enige klacht de hik. Hij had geen keelpijn of verhoging, maar werd toch positief getest. Artsen op de spoedeisende hulp wordt naar aanleiding van dit voorval gevraagd ook te letten op a-typische symptomen.

Nul klachten

Om het nog gecompliceerder te maken zijn er ook heel veel mensen die nul klachten ervaren en toch het virus bij zich dragen. Ook kan het 5 tot 6 dagen duren voordat symptomen zich manifesteren als je het virus hebt opgelopen. De een kan alle symptomen afvinken, de ander heeft slechts een beetje spierpijn. Daarom is het zo belangrijk om bij twijfel altijd te testen.

Is het nou hooikoorts of corona? Dokter Rutger legt uit hoe je het verschil herkent.

Bron: Mama Mia. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden