null Beeld

PREMIUM

“Op de mammografie was niets te zien, maar ik had wél een tumor”

Jasmijn Draaisma
null Beeld

Zij viert feest

Mijn moeder is bijna tachtig, maar ik zie in haar nog steeds die jonge vrouw van vroeger. Toen ik een klein meisje was, was haar huwelijk al lang niet meer goed. Ze deed haar best tot het niet meer ging en leerde me dat je altijd een keuze hebt. Ze vertrok met mij naar haar geboorteplaats, maar moest haar zoon achterlaten. Gelukkig kwam hij al snel naar ons toe en gingen we met z’n drieën verder. Het verdriet maakte plaats voor meezingen met de liedjes van Benny Neyman en Robert Long. De radio stond altijd aan op de koelkast in de keuken. Er kwam weer ruimte in haar hart voor een nieuwe liefde en hij werd als een vader voor mij en mijn broer. Lieve mam, ik wens je een fijne verjaardag. Die dag geef ik je een extra dikke knuffel. Ik hoop dat je nog lang blijft zingen. Ik hou van jou.
Liefs van je dochter

null Beeld

Goede en slechte tijden

Lieve Lieke, ik wil je bedanken voor de jarenlange mantelzorg die wij samen hebben gedaan voor onze ouders. Na het overlijden van papa hebben wij samen de zorg voor mama op ons genomen. Onze broers deden de administratieve en technische dingen, wij waren voor de lichamelijke en huishoudelijk zorg. Mama was geabonneerd op Libelle. Als zij die had gelezen, ging hij naar jou en dan naar mij. Na haar overlijden heb jij het abonnement overgenomen en lezen wij nog elke week de Libelle. Lieve zus, bedankt voor de steun die we aan elkaar hebben in goede en slechte tijden én voor de Libelle!
Liefs Pia

null Beeld

Kritisch blijven

Nadat de hele maand oktober veel aandacht is gevraagd voor borstkanker, viel de column van Femke in Libelle 45 rauw op mijn dak. Heeft haar arts röntgenogen? Misschien reageer ik wat heftig, dit komt door mijn eigen ervaring. Ik had klachten in mijn linkerborst en er waren geen afwijkingen in de mammografie. Ook mijn huisarts voelde niets ongewoons, maar stuurde me wel door naar de mammapoli. Lang verhaal kort: ik ben geopereerd en bestraald nadat een echo een tumor uitwees. Op de mammografie waren nog steeds geen afwijkingen te zien. Laat je nooit wegsturen met een geruststelling die nergens op gebaseerd is.
Beatrijs Veenendaal-van der Zee

null Beeld

Vrijwilligerswerk

In 2020 en 2021 ben ik meerdere malen met de organisaties Because We Carry en Christian Refugee Relief naar Lesbos en Athene geweest om daar te vrijwilligerswerk te doen in de vluchtelingenkampen. Ondanks de heftige omstandigheden heb ik in deze tijd enorm veel liefdevolle en veerkrachtige mensen mogen ontmoeten. Ik heb veel bijzondere verhalen gehoord, zowel van mensen op de vlucht als van vrijwilligers. Met een paar vrijwilligers en inwoners van de kampen heb ik nog steeds contact. Toch merk ik bij mijzelf dat door alle hectiek van het dagelijkse leven in Nederland mijn ervaringen steeds vaker naar de achtergrond verdwijnen. Gelukkig verdwijnen herinneringen niet, ik denk er nog vaak aan terug met een glimlach op mijn gezicht.
Anne Vermeulen

Rijk leven

Mijn moeder is 98 geworden. Ze woonde zelfstandig en was altijd bezig met handwerken, puzzelen, lezen en ze was betrokken bij alle zeven kinderen, 21 kleinkinderen en 33 achterkleinkinderen. Voor iedere baby maakte zij een geboortepakket met cadeautjes. En wat heeft zij voor iedereen veel sloffen gebreid en dekens gehaakt. Vorig jaar september is zij overleden. Eerst kreeg ze blaasontsteking en daarbovenop corona. Maar het was goed, ze heeft een rijk leven gehad. Maar we missen haar wel! Bedankt ma, voor alles.
Will Kranenburg

Transformatie

Van jezelf houden is een daad van zelfliefde. Niet egoïstisch, nee: het is jezelf zien, je ontwikkelen met kracht en optimisme. Zelfliefde is (op)bloeien en ervoor durven gaan. Lieve mam, dit doe jij! Libelle staat voor de transformatie in jouw leven na de scheiding, daarom ben jij groot fan en past de Libelle zo goed bij jou. Als dochter kan ik zeggen dat het je prachtig is gelukt. Trots ben ik op jou als moeder en vanuit Lindes ogen gekeken als oma. Wij houden van jou.
Liefs, Daphne

null Beeld

Dierenleed

In Libelle las ik het artikel over dekbedden. Wat ik nog zou willen toevoegen, is dat dons vroeger veel duurder was omdat het pas werd gebruikt als de dieren overleden waren. Maar nu worden ganzen en eenden tussen de knieën geklemd en geplukt, tot bloedens toe. De wonden worden dan dichtgenaaid en het jaar erop gebeurt het wéér. Hoewel ik het warmst blijf in een donsjas, koop ik als-ie versleten is nooit meer een nieuwe. Zelfs bij de Bijenkorf durfde men mij niet te garanderen dat het dons in hun jassen en dekbedden op een diervriendelijke wijze wordt verkregen. Dat maakt mij ontzettend verdrietig. We hebben toch een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor onze natuur en de dieren!
Joke Clazing

Bedankt, Evelien

Onze lieve zus Evelien had jarenlang een abonnement op Libelle. Omdat wij allemaal zo genieten van de columns van Anne-Wil scande zij die voor ons en verstuurde ze ’m altijd heel trouw op zaterdagochtend naar ons. Als Evelien de Libelle uit had, ging deze altijd als eerste naar onze moeder (helaas is zij nu overleden) en daarna op reis door Nederland naar een aantal van haar zussen. Onlangs heeft Evelien moeten besluiten om haar abonnement op te zeggen. Lieve Evelien, bedankt dat we mochten meegenieten van jouw Libelle.
Corrie, Janny en Lenie

null Beeld

Wat een verrassing

Met veel plezier heb ik elf jaar gewerkt als postbezorger. Ik had mijn eigen wijken, dus dan leer je de mensen daar ook kennen. Op een ochtend kwam ik bij een deur waar de bewoner net alles had geveegd. Hij stond er nog toen ik zei: “Goh, wat netjes, alleen de rode loper ontbreekt nog.” Een week later kwam ik bij dezelfde deur. Op het pad lag een prachtige rode loper! De deur ging open en een lachende bewoner wachtte mij op. Hij vertelde dat op zijn zolder nog een rode loper lag en dat hij het niet kon laten mij ermee te verrassen. Dat is zeker gelukt. Zo leuk!
Gerda

null Beeld

Winkelparadijsje

Regelmatig winkel ik in grote steden als Amsterdam, Utrecht of Haarlem. Natuurlijk zijn daar mooie zaken, maar o, die drukte! Tot we een weekend weggingen naar de Sallandse Heuvelrug. Daar ontdekten we het plaatsje Rijssen. Prachtige kleding- en interieurzaken, een enorm assortiment én, heel fijn: vriendelijk en kundig personeel. Géén modeketens maar alles in eigen beheer. Ook zijn de mensen daar aardig en minder gestrest. Veel shopplezier!
Mariette Ferwerda

Tekst: Jasmijn Draaisma | Productie: Laura van der Meer | Fotografie: Getty Images, Dana van Leeuwen, Mediterranean Marks/Talva Design, Shutterstock, Saskia van Osnabrugge | Styling: Sandra Kissels | Haar en make-up: Nikki van der Wijst | Receptuur: Studio Van Boven

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden