Wildplukken Beeld Unsplash
WildplukkenBeeld Unsplash

Mandje mee

Op deze 5 plekken mag je legaal wildplukken

Een handje wilde bramen van een tak grissen tijdens een zonovergoten wandeling op zondagmiddag? Heerlijk, maar het moet wel mógen. In natuurreservaten en bossen riskeer je een boete. Pluk ze liever op deze plekken. Jij blij, Moeder Natuur blij.

Milou WindhorstUnsplash

1. In je eigen tuin

Op je eigen ‘terrein’ mag je tot op zekere hoogte doen waar je zin in hebt, dat maakt het de ideale plek om te plukken wat je wilt, wanneer en hoe vaak je dat wilt. Fijn voor de gezondheidsbewuste controlfreakjes onder ons (en dat zeggen we met liefde) is ook fijn dat je precies weet wat er met de bodem waar je eetbare planten op groeien, is gebeurd. Het is bovendien goed voor de biodiversiteit: alle micro-organismen, insecten, vogels en kleine zoogdieren die afhankelijk zijn van wilde flora kunnen hun hart ophalen in jouw tuin.

2. In die van vrienden en familie

Woon je in een appartement ter grootte van een schoenendoos, zonder balkon of dakterras? Je kunt je ouders, broers, zussen of vriendinnen die het qua vierkante meters iets beter hebben getroffen dan jij vast zo gek krijgen om wat zaadjes in hun tuin te planten. Tip: verwijs ze naar punt 1 uit dit artikel. Je kunt natuurlijk ook een hoekje in hun tuin huren, in ruil voor een potje brandnetelpesto als de tijd rijp is om te oogsten.

3. In een volkstuin

De ideale oplossing voor iedereen met gematigd groene vingers en een wankelend vertrouwen in de groente- en fruitafdeling van de supermarkt: een volkstuin. Neem het heft in eigen handen, bundel krachten met de mensen uit je omgeving en eet lekker biologisch. Zo eet je bovendien met de seizoenen mee en hoef je in januari geen aardbeien à zes euro per bakje uit Verweggistan te laten importeren. Ook nog eens goed voor het milieu!

4. Bij een bioboer of plukboerderij

Echt wildplukken is het niet, een klassieke win/win-situatie wel: de boer bewerkt de bodem, zaait, plant en verzorgt alle gewassen, jij plukt ze en bent ervan verzekerd dat je onbespoten groenvoer tot je neemt. Wat je plukt en wat het kost, verschilt per boerderij.

5. In een publieke ruimte

Stadsparken, bermen, niemandsland… Je hebt er allemaal vrij spel. Maak er handig gebruik van tijdens je eerstvolgende rondje om.

Bron: Bedrock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden