null Beeld

Op déze leeftijd gaan mensen het vaakst vreemd

Een feitje dat geen impact op je relatie hoeft te hebben, maar misschien wél handig om te weten: op deze leeftijd gaan we het vaakst vreemd.

Daphne Dorgelo

Vreemdgangerswebsite Ashley Madison onderzocht het thema door 2.099 leden te ondervragen. Ze namen 7 categorieën onder de loep: 18 jaar en jonger, 19 tot 29 jaar, 30 tot 39 jaar, 40 tot 49 jaar, 50 tot 59 jaar, 60 tot 69 jaar en 70 jaar en ouder.

Onbeantwoorde verwachtingen

En dan nu je andere prangende vraag: waarom melden mensen zich überhaupt aan voor een 'vreemdgangerswebsite'? Volgens Isabella Mise, communicatiedirecteur van de website, is dat simpel: onbeantwoorde verwachtingen. "Maar al te vaak leggen onze leden ons uit dat hun huwelijk niet is wat ze ervan verwacht hadden. Nadat de roze wolk wegtrekt en kinderen op het toneel verschijnen, verandert de zaak. De relatie is minder passioneel, mensen hebben minder seks en focussen zich meer op het dagelijks leven."

Onderzoek

Goed, nog geen reden om je aan te melden voor een website om opzettelijk vreemd te gaan, maar de leden zagen het als een goed excuus om een avontuurtje te beleven. Het gaf dit onderzoek in ieder geval goede inzichten in vreemdgaan.

30 tot 39 jaar - 32%

Van de ondervraagden gaf 32% aan voor het eerst overspel te hebben gepleegd toen ze tussen de 30 en 39 jaar oud waren. Gemiddeld trouwden de meesten op hun 28e, dus dit betekent dat er al snel buiten het huwelijk wordt rondgekeken. Mise merkt op dat mannen zich het vaakst aanmelden op de website als ze 36 jaar zijn, vrouwen 33 jaar. Dat deze categorie bovenaan het lijstje staat, is dus geen verrassing.

19 tot 29 jaar - 28%

28% van deze groep gaf aan weleens overspel te plegen. Dr. Tammy Nelson, seks- en relatietherapeut, probeert dit te verklaren: "Onze verwachtingen over het huwelijk en over wie onze partner gaat zijn en hoe die zich gedraagt kan voor wat teleurstelling zorgen."

40 tot 49 jaar – 24%

Het feit dat de groep 40 tot 49 jaar op de derde plek staat, is te wijten aan stress: "Wanneer koppels beseffen wat voor uitdaging een huwelijk kan zijn, zeker met een gezin, dan kan het een onaangename verrassing zijn om te ontdekken welk effect dat heeft op hun gevoelens", aldus dr. Nelson. "Meer mensen begaan een fout nadat er kinderen zijn, misschien omdat ze verlangen naar een perfecte partner, of omdat ze terugdenken aan een leven voor kinderen en al de verantwoordelijkheden die daarbij horen."

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden