null Beeld

Op déze manier kom je het snelst van je blaren af

Het mag geen verrassing heten dat blaren vervelende verschijningen zijn. Daar wil je snel vanaf natuurlijk.

Daphne Dorgelo

En het kan goed zijn dat je niet precies weet hóe. De één jubelt dat de blaar doorgeprikt moet worden, de ander raadt dit ten strengste af. Voetspecialiste Dina Gohil aan Womenshealth geeft voor eens en voor altijd het antwoord.

Oorzaken

"Blaren ontstaan vaak door wrijving tussen je voet en je schoen - die misschien niet goed past - waardoor er een laagje huid verdwijnt." Maar het hoeft niet alleen door schoenen te komen: "Andere oorzaken kunnen verbranding, bevriezing, insectenbeten, allergische reacties, virussen of bacteriële infecties zijn", zegt Gohil. "De blaar werkt als bescherming voor de wond eronder." Heelt de blaar, dan beschermt het de laag gezonde huid eronder.

Doorprikken of niet?

Maar dan nu: is het nu wel of niet verstandig om de blaar open te prikken? "Het is sowieso beter om de blaar te laten zitten", zegt Gohil. "In de meeste gevallen zal de blaar en het vocht vanzelf verdwijnen." Want inderdaad: de wond kan anders geïnfecteerd raken. Kun je écht geen paar dagen meer wachten met je blaren veroorzaakt door je schoenen? Dan kun je het doorprikken, maar was je handen en de blaar goed voor je dit doet. Prik de blaar alleen door met een scherpe, steriele naald aan de onderkant, niet in het midden, adviseert Gohil.

Schoenen

Laat de blaar - doorprikt of niet - met rust en hou de plek schoon en bedekt. "Het kan helpen om blarenpleisters te gebruiken om de blaar te beschermen." En je schoenen? Daarover schat de voetspecialiste in dat je deze het beste kunt laten staan. Vaak zullen de blaren gewoon weer terugkomen. Balen!

Fijn excuus: dan kun je weer hippe nieuwe schoenen kopen. Hopelijk dit keer met meer geluk en wel in de juiste maat:

Heb jij juist blaren opgelopen door de zon? Zo geef je je huid de beste nazorg:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Womenshealth. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden